Förflytta dig till innehållet

Fortbildning för turismföretagare är också att lära av varandra — flera möttes i Pargas under tisdagen

Eva Johansson (i svart) står i dörröppningen eftersom många lyssnare också finns i det intilliggande rummet i hennes restaurang Matmalmen. Foto: Anja Kuusisto


– Vi kunde gärna importera en dos charm från Åre, säger Eva Johansson som svar på andra turismföretagares frågor kring erfarenheter av att vara turismföretagare såväl i Jämtlandsfjällen som i Pargas och Pensar.
Johansson tycker att finländare – också inom turismnäringen – tenderar att ta livet lite mer allvarsamt och att det ibland kunde finnas fog för att lätta upp stämningen och via det skapa trivsel.
Johansson berättar tips och delar med sig av sina erfarenheter för de drygt 30 personer som har samlats i restaurangen Matmalmen på Malmen i Pargas på tisdagsmorgonen.
Många av dem som lyssnar är själva småföretagare med anknytning till turismen, andra är till exempel guider såsom Mirja Penna från Kimitoön som för första gången stiger in i Eva Johanssons restaurang. Så har den också funnits i enbart fyra månader ännu.
– Av Pargas är Gamla Malmen och kyrkan bekanta sedan tidigare, men inte har jag så stor kännedom om Pargas, säger Kimitoö-guiden Penna.
Så är det ofta, vice och versa, även bland turismföretagarna själva – de hinner inte sätta sig in vad andra har att erbjuda.

Projektet låter turismföretagare ta del av varandras erfarenheter

Därför är ett mål för projektet Coastal Bootcamp (se faktarutan nedan) att förbättra samarbetet över kommungränser och utbilda företagarna.
Att utveckla temaresor hör också till projektet, som ska jobba fram sådana tillsammans med Forststyrelsen.
– Ett tema kan bli höstfärger, vi tipsar om rutter där man kan se de finaste ruska-färgerna i Pargas och på Kimitoön, säger Sanna-Mari Kunttu, projektkoordinator för projektets Kimitoö-del.
– Ett annat förslag kunde vara att utveckla temaresor kring historiska personer, säger Penna. Emil Sarlin är ett exempel, i Pargas finns många kopplingar till honom men han ägde också Västanfjärd gård.

Hundratals vandrade längs sommarens nyhet S:t Olofs sjöled

Ett redan förverkligat tema finns, om man kan kalla helgonet S:t Olof ett tema. S:t Olofs sjöled invigdes som bekant i maj i år och projektkoordinator James Simpson berättade för projektdeltagarna om hur sjöleden kom till och om dess första säsong.
– Vi lät trycka upp 500 pilgrimspass och har bara ett fåtal kvar. Men långt ifrån alla som vandrar längs med leden köper passet och samlar stämplar. Våren och försommaren hade vi rätt mycket vandrare, hösten har det varit glesare.
En utmaning är att hitta övernattningsställen och annan service för vandrarna, då färre av dem bokar in på hotell.

I Åboland är många inkvarteringar så små att de inte registreras i statistiken

Eva Johanssons bed & breakfast som finns i Matmalmens övre våning hör till sådana mindre övernattningsställen som tilltalar vandrare – och cyklister och motorcyklister, som hon har haft många av under sin första sommar.
– Sommaren var fullbokad hela tiden, säger Johansson.
Hennes ställe är småskaligt och registreras inte i statistiken över turisminkvarteringar, och det gäller också för många andra inkvarteringar i Pargas och i skärgården.
Men också bland de större aktörerna är det en sällsynt god sommar som ligger bakom, med 60 000 registrerade övernattningar totalt. Skärgårdens ringvägs besökarsiffror steg med 14 procent. Det här hörde till det som turismkoordinator Niina Aitamurto berättade för turismföretagarna.

Projektet Coastal Bootcamp

Har en projektperiod på 2,5 år, från december 2018 till juni 2021.
EU-finansierat projekt via landsbygdsfonden. För företagare som deltar är såväl fortbildningar som exkursioner gratis.
Projektkoordinator vid Pargas stad är Lena Nykänen, i Kimitoöns kommun jobbar Sanna-Mari Kunttu som projektkoordinator. Även Åbo och Saloregionen ingår i projektet.
Målgrupperna är mikro- och småföretag på landsbygden.
Målet är att skapa tillväxt i de deltagande företagen, öka samarbetet över kommungränserna, utbilda företagarna i digitala tjänster, skapa en turismbarometer för att mäta volymen i turismnäringen, utveckla kommungränsöverskridande temaresor i samarbete med Forststyrelsen.
Ett mål är också att implementera Visit Finlands mål, att främja hållbar utveckling inom turismen.
Under gårdagen i Pargas besöktes även hembygdsmuseet, ArtBank, Hotel Nestor i Korpo, Tackord Gård & Marina och Köpmans i Nagu.

LÄS OCKSÅ: Kimitoön visade vad turismaktörerna kan

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter