Försvarsministeriet: ”Vindkraftverk kan förhindra myndigheter att reagera på hot”
Territorialövervakning av vattenområdena söder om Åland görs både under och ovan ytan samt från luften. Vindkraftverk kan dock orsaka problem för övervakningssensorerna.
Det är därför Försvarsmakten ställer sig negativt till de föreslagna sydliga havsvindkraftsområdena.
— Det kan lokalt till och med innebära att myndigheterna inte kan reagera på hot och avvärja skador, säger Anu Sallinen, konsultativ tjänsteman vid Försvarsministeriet.
Finland övervakar sitt område under alla tider på dygnet, både under normala förhållanden och undantagsförhållanden. Läget är mer spänt än vanligt och det återspeglas i säkerhetstänket.
– Till följd av Rysslands attack i Ukraina har Europas säkerhetspolitiska läge ändrats dramatiskt och det är inte att vänta att situationen helt och hållet återgår till tiden före kriget de närmaste åren, svarar Sallinen per e-post.
Finland har tillsammans med Ryssland en landgräns på cirka 1 340 km och dessutom rör sig ryska fartyg på finska viken bland annat genom att upprätthålla underhållsförbindelser till Kaliningrad och Ryssland.
— Ryssland flyttar sina militärfartyg från landets norra delar och från Svarta havet till östra finska viken och vice versa. All denna verksamhet sker i normala förhållanden och under undantagsförhållanden i princip i de internationella vattenområdena söder om Åland.
Skuggor, bländningseffekter och felanmälningar
Det är därför som Finland måste ha en tillgång till total territorialövervakning i de sydliga områdena, där företaget OX2 vill etablera havsbaserad vindkraft.
Ilmatar, som är den andra av de två stora vindkraftsaktörerna, har valt att koncentrera all sin planerade verksamhet till de norra delarna, som OX2 också utreder möjligheterna kring. Försvarsmakten har ställt sig
positiv till vindkraft norr om Åland, men negativ söderut.
— Myndigheterna övervakar havsområdena på olika sätt: under ytan, ovanför ytan och i luften. Genom en fungerande territorialövervakning skyddas säkerheten i hela Finland och i fråga om Åland dessutom genomförandet av demilitariseringen, säger Sallinen och förklarar vidare att vindkraftverk, och i synnerhet stora vindkraftsparker, orsakar problem för övervakningssensorerna.
Sådana problem är exempelvis förkortning av övervakningsområdet, skuggor, bländnings-effekter samt felanmälningar.
— Detta innebär i praktiken bland annat att den så kallade varningstiden kan förkortas betydligt. Det är den tid de finländska myndigheterna har på sig att reagera, om Finland hotas av en aktör från utlandet. Om vindkraftverken till exempel orsakar sådana skuggområden att man inte kan se de rörliga målen, kan det lokalt till och med innebära att myndigheterna inte kan reagera på hot och avvärja skador.
Kan utgöra betydande flyghinder
Vindkraftverken ägs inte av Försvarsmakten och utgör således inte direkt ett militärt objekt. Men Sallinen poängterar att ju större vindkraftens andel av elproduktionen i Finland blir, desto sannolikare objekt är vindkraftverken i framtida konflikter. De kan alltså attackeras för att lamslå elproduktionen.
Vindkraftverken kan också utgöra betydande flyghinder och försvårar till exempel sjöräddningsåtgärderna om det inträffar olyckor i närheten av parkerna.
— Dessutom är det viktigt att identifiera att bekämpningen av miljöskador i den marina miljön kan försvåras om olyckor inträffar i närheten av stora vindkraftsparker. Vindkraftverk kan inte heller placeras nära centrala farleder där dessutom kraven på vintersjöfart ska beaktas. Fartygslederna är av stor betydelse för Finlands försörjningsberedskap.
Sallinen slår fast att det är viktigt både för Finlands och Ålands säkerhet att övervakningen av havsområdena är så välfungerande som möjligt under alla förhållanden. Och denna övervakning kan ibland gå i konflikt med etablering av ny grön teknik, så som vindkraft.
— Försvarsförvaltningen har förbundit sig till målen för en grön övergång och strävar för sin del efter att överallt i Finland finna lösningar som möjliggör vindkraftsbyggande. Till exempel gällande landskapet Åland har mer än 600 positiva utlåtanden getts norr om landskapet, vilket är ett stort antal regionalt sett också för hela Finland. Försvarsmaktens lagstadgade uppgift är dock i första hand att övervaka och trygga den territoriella integriteten nationellt, som en del av EU:s skyldighet att övervaka den yttre gränsen och i framtiden som en del av försvarsförbundet Nato.
Vindkraftverken och säkerheten
Problem med vindkraftverk generellt ur säkerhetssynpunkt:
- Kan attackeras för att lamslå elproduktionen. Ju större vindkraftens andel av elproduktionen i Finland blir, desto sannolikare objekt är vindkraftverken i framtida konflikter. De kan attackeras för att lamslå elproduktionen.
- Kan utgöra betydande flyghinder och försvårar till exempel sjöräddningsåtgärderna om det inträffar olyckor i närheten av parkerna.
- Kan försvåra bekämpningen av miljöskador i den marina miljön om olyckor inträffar i närheten av stora vindkraftsparker.
- Vindkraftverk kan inte placeras nära centrala farleder. Fartygslederna är av stor betydelse för Finlands försörjningsberedskap.
Problem med vindkraftverk i Ålands södra vattenområden:
- Kan påverka territorialövervakningen genom att orsaka problem för övervakningssensorerna. Sådana problem är exempelvis förkortning av övervakningsområdet, skuggor, bländningseffekter samt felanmälningar. Detta innebär i praktiken bland annat att den så kallade varningstiden kan förkortas betydligt. Det är den tid de finländska myndigheterna har på sig att reagera, om Finland hotas av en aktör från utlandet.
Försvarsmaktens utlåtanden:
- Antal positiva utlåtande är 639 (6 projekt med alltså 639 vindkraftverk) i norra delar av Ålands vattenområden.
- Antal negativa utlåtande är 334 i (6 projekt med 334 vindkraftverk) i södra delar av Ålands vattenområden.
Heidi Hendersson
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.