Försvarsmakten vill inte ha kraftverk så nära inpå – vindkraftspark på Kimitoön måste ritas om


Marinen har en depå i Skinnarvik och kraftverken får inte placeras så nära som de nu planerats i planen. ÅU-foto
En fjärdedel av de vindkraftverk som Egentliga Finlands Energi vill bygga i Nordanå-Lövböle på Kimitoön måste antingen slopas eller flyttas. Kraftverken har placerats alltför nära Försvarsmaktens område i Skinnarvik.
Det här framkommer ur Försvarsmaktens utlåtande om den brandsäkerhetsplan som EFE låtit göra för vindparken.

Skinnarvik och den planerande vindkraftsparken finns på Kimitoöns västra sida. Kartan visar vindparkens ungefärliga placering. Karta: Marcus Backlund
Minst 600 meter från tomtgränsen
Marinen har en depå i Skinnarvik och Försvarsmakten kräver nu att inga kraftverk placeras närmare än 600 meter från tomtgränsen.
Enligt Greger Lindholm, teknisk chef i Kimitoöns kommun, är 6–8 kraftverk i planen nu placerade alltför nära depån. Den närmaste möllan bara cirka 300 meter från tomtgränsen.
I utlåtandet skriver Försvarsmakten också att hela planen bör granskas på nytt, och man måste beakta att det i vissa delar i den kommande vindkraftsparken inte är tillåtet att bygga nytt eller bedriva sådan verksamhet som innebär varaktig vistelse i området.
Dessutom vill Försvarsmakten att Kimitoöns kommun inför en ny klausul i sin byggnadsordning. Enligt den nya klausulen bör Försvarsmaktens konsulteras varje gång ett över 50 meter högt vindkraftverk planeras någonstans inom kommunens område.

Den planerade vindkraftsparken finns på Kimitoöns västra sida. Foto: Monica Forssell
Lager för sprängämnen
Marinens depå i Skinnarvik har hand om farliga kemikalier och sprängämnen och måste enligt lagen om säkerhet vid hantering av farliga kemikalier och explosiva varor se till att verksamheten utanför området inte äventyrar säkerheten vid depån.
Genom att flytta på kraftverken vill man alltså garantera att en eventuell brand i den kommande vindparken inte sprider sig till depån. Man vill också minimera riskerna för att en explosion på depåområdet förorsakar skador på kraftverken.
Branden i Fredrikshamn fick Försvarsmakten att vakna?
Egentliga Finlands Energi har planerat en industri med 29 vindkraftverk på Kimitoön i flera år. Hittills har Försvarsmakten inte haft några invändningar mot parkplanerna.
Ur utlåtandet framgår det inte vad som fått Försvarsmakten att reagera nu men Lindholm tror att den brand som uppstod i en turbin i ett vindkraftverk i Fredrikshamn i januari 2017 har inverkat.
Det var i samband med ett möte mellan olika myndigheter sommaren 2017 som EFE fick i uppdrag att göra upp en brandsäkerhetsplan för parken. Planen blev klar i somras och nu har Egentliga Finlands räddningsverk och Försvarsmakten sagt sitt om den.
Räddningsverket har inga avgörande invändningar.
Bollen nu hos Egentliga Finlands Energi
Enligt Greger Lindholm är bollen nu hos bolaget som vill bygga möllorna, det vill säga Egentliga Finlands Energi. Antingen slopar EFE de kraftverk som ligger för nära Försvarsmaktens område eller så flyttar bolaget på kraftverken.
Vd Ansgar Hahn konstaterar i ett meddelande per epost att det är för tidigt att säga exakt hur utlåtandet påverkar vindparksplanerna. Enligt Hahn tänker man ändå inte göra om hela planen utan arbetar inom ramen för den existerande planen.
Det här kan betyda att EFE helt enkelt slopar de möllor som ligger för nära Försvarsmaktens område och nöjer sig med att bygga cirka 20 kraftverk i Nordanå-Lövböle, i stället för nästan 30.
Om de problematiska möllorna slopas från planen behöver planläggningsprocessen inte tas om från början.
Placerar man däremot om kraftverken inom planläggningsområdet måste processen tas om igen från början.
Innan EFE kan ansöka om bygglov för möllorna ska hela vindkraftsplanen ännu godkännas av kommunens tekniska nämnd, kommunstyrelse samt kommunfullmäktige.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.