Förflytta dig till innehållet

Försvarsförvaltningen uppdaterar sitt arbetssätt – merparten ska kunna jobba på distans

Arkiv/Linnea de la Chapelle
militär och vapen
Vissa uppgifter inom försvarsförvaltningen kommer inte heller i framtiden att kunna skötas på distans. Hit räknas bland annat uppgifter som gäller beredskap, underrättelse, utbildning av beväringar och reservister och militär krishantering.

Inom Försvarsmakten vill man öka andelen anställda som kan jobba på distans från nuvarande 40 procent till cirka 60 procent.

Bakgrunden till de nya riktlinjerna är en utredning om utökat platsoberoende arbete inom försvarsförvaltningen som försvarsminister Antti Kaikkonen (C) inledde i november i fjol.

Också erfarenheter från årets coronapandemi har inverkat på de nya anvisningarna.

– De utvidgade möjligheterna till distansarbete innebär att arbetstagaren har möjlighet till en flexiblare vardag och ett flexiblare boende och familjeliv, säger Kaikkonen.

Coronatiden har enligt honom visat att distansarbete också kan ha en positiv inverkan på arbetsgemenskapens prestationsförmåga.

– Försvarsförvaltningen har naturligtvis också uppgifter som inte kan skötas på distans, till exempel uppgifter som gäller beredskap, underrättelse och lägesbilden, utbildning av beväringar och reservister samt stödjande av andra myndigheter och militär krishantering.

Distansarbete kan framöver utföras oberoende av plats, exempelvis hemma eller på sommarstugan, förutsatt att platsen och förhållandena uppfyller försvarsministeriets krav på säkerhet och sekretess.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter