Förflytta dig till innehållet

Massexponeringar då folk struntat i munskydd – regionens överläkare förargade då virusets spridning ökat

Alexandra Granberg
en skylt som indikerar vårdavdelning för infektionssjukdomar
Inom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt har tvåveckorsincidensen åter stigit till omkring etthundra.

— I skiftet mellan vecka 2 och vecka 3 sågs en topp i förekomsten av coronasmittor. Om sådana plötsliga toppar ses oftare, är det fråga om en mycket oroväckande trend, säger överläkare Esa Rintala som ansvarar för smittsamma sjukdomar i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

Coronaviruset i Egentliga Finland befinner sig fortfarande i fasen för samhällsspridning. Den regionala coronapandemiarbetsgruppen konstaterade på tisdagen att pandemiläget inte tillåter några lättnader i rekommendationerna.

Inom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt har tvåveckorsincidensen åter stigit till omkring etthundra.  I dag tisdag är incidenstalet 96,7 medan talet bara för en vecka sedan var 85,2. Också andelen positiva testresultat av alla tester har stigit. Nu är andelen 3,6 procent.

Antalet patienter som vårdas för coronasjukdom uppgår nu i ÅUCS till nio. I regionen har 8 fall av muterad coronavirusvariant konstaterats.

Inga munskydd, mera smitta

Flera massexponeringar, bland annat i skolorna, givit coronaviruset ett stadigt fotfäste i regionen.  Under förra veckan har totalt cirka 350 elever exponerats för corona i Egentliga Finlands kommuner. Dessa exponeringar hör ihop med 14 säkerställda coronasmittfall.

Det stora antalet exponeringar beror på att munskydd inte har använts.

– Jag är oroad över att en del av eleverna i högstadiet och av den arbetsföra befolkningen inställer sig så bekymmerslöst till användningen av munskydd, säger Esa Rintala.

Enligt den nationella rekommendationen ska alla elever från och med grundskolans sjätte klass använda munskydd. Regionalt rekommenderas dessutom att också elever i klass 4 och 5 skulle använda munskydd i områden där coronaviruset spridits.

–  Var och en bör skydda sig och andra genom användning av munskydd om det inte är möjligt att hålla 2 meters skyddsavstånd till närmaste människa. Detta är en förutsättning om vi ska kunna återgå till normalläge i sinom tid. Vi måste hålla oss principfasta nu, säger Mikko Pietilä, chefsöverläkare vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

Dessutom har massexponeringar och smitthärdar konstaterats i vårdhem, inom tävlingsidrotten för vuxna och på arbetsplatserna. 

Men nyheterna är inte enbart dåliga: smittspårningen har förbättrats, och just nu kan hela 82 procent av smittkällorna spåras i regionen.

Vaccinationstakten bestäms av tillgång

Totalt har ca 13 500 första coronavaccinationer gjorts i Egentliga Finland.

– Tillgången på vaccin påverkar vaccinationstakten. Därför kommer antagligen vaccinationstakten för andra dosen för dem som fått första dosen att fördröjas under de närmaste veckorna, säger Pietilä. 

Vaccinationstakten i Egentliga Finland

Av personalen som har coronarelaterat arbete och som arbetar med kritiska hälsovårdsfunktioner har ca 64 procent vaccinerats.
Av personalen som arbetar med äldreboendeservice har ca 63 procent vaccinerats.
Av boende inom äldreboendeservicen har ca 71 procent vaccinerats.
Av personer som är 80 år och äldre har ca 10 procent vaccinerats.

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter