Forststyrelsen vårdar igenvuxna öar kring Jurmo med bränning

Forststyrelsens Naturtjänster bränner igenvuxna områden på tre öar kring Jurmo under den här veckan.
Bränningen sker på Örskär, Örskärs Ören väst om Jurmo samt på Sanden öst om Jurmo måndag till torsdag 17–21 april.
Målet är att restaurera och bevara det för åsöarna typiska skärgårdslandskapet som hedar, solexponerade sandstränder och ängar. När enbuskar och skog inte låts växa högt hjälper det även sjöfåglar som häckar på öarna.
På stora delar av de tidigare öppna öarna har enris börjat breda ut sig i allt större utsträckning. Restaureringsåtgärder, såsom bränning, innebär att naturens mångfald på området ökar och den öppna, lågvuxna växtligheten bibehålls i landskapet.
Räddningsverket har meddelats om bränningen och på platsen finns det kunniga bränningsarbetare med brandsläckningsutrustning.
Naturvårdande projekt
Inom projektet Kust-LIFE vårdas naturen i skyddsområden från Bottenviken till Hangö skärgård och på Estlands norra kust under åren 2018–2025.
Projektet leds av Forststyrelsens Naturtjänster. Projektets totala budget är 8,7 miljoner euro, varav EU:s finansieringsandel är 60%, alltså 5,2 miljoner euro.
Med tanke på att huggormen blir fredad den första juni, så blir väl det här antagligen sista året det går att utföra bränning.
Man kan ju inte garantera att huggorm inte finns där det bränns.
Har Forststyrelsen slutat använda glyfosatbesprutning på växter man försöker utrota? Under 2021 besprutades Vresros med glysofat på Forststyrelsens öar vid Utö. Alla medel är tydligen tillåtna.
Hej! Enligt Forststyrelsens utredningar lär grågässen inte häcka på dessa holmar.
Naturskyddsexpert Esko Tainio svarade så här: ”Tidsfönstret för dessa bränningar är kort, men det är viktigt att holmarna bevaras som öppna, så fåglarna trivs på dom också i framtiden. Allt enris bränns inte, en del fåglar behöver det också – men regleringen av enris och unga träd är nödvändigt för att holmarna ska bevara sin öppna karaktär. Det har uppskattats att röjningar behöver göras vart 20-25:e år.”
På Facebooksidan för Skärgårdshavets nationalpark finns en noggrannare utläggning för hur fågelarterna kan påverkas av bränningen. Inlägget finns här.
Mvh, Katarina Pada/ÅU
Å hur går de för grå gässen som troligen redan ruvar på dessa holmar?