Första virtuella sjukhuset är här, och försäkringskunder betalar för sinnesfrid och hälsoråd
Anja Kuusisto


Vd Kristian Nygrén vid LokalTapiola Sydkusten ser ett växande intresse för att betala för smidig hälsorådgivning och hjälp. Foto: Anja Kuusisto
LokalTapiola–gruppen öppnade Finlands första virtuella sjukhus i slutet av förra året.
Nu har fyra månader gått och läkaren Risto Mäkinen talar om en så växande patientström att det är svårt att hänga med.
I nuläget har han sju kolleger och det finns 50-60 sjukskötare i det virtuella sjukhuset (se faktarutan).
– Vi rekryterar hela tiden fler, men det är svårt. Det svåra är att våra läkare måste ha väldigt mycket erfarenhet och de måste ha rätt attityd. Alla läkare inser inte att det viktigaste är att lyssna på patienten, säger Mäkinen.
Intervjun görs i LokalTapiola Sydkustens kontor i Pargas men över telefon. Det är egentligen vd Kristian Nygrén som samtalar med Mäkinen i det virtuella sjukhuset. Samtalet kunde också ske i en chattbubbla på datorskärmen, men de flesta patienter som anlitar det virtuella sjukhuset väljer telefonen.
Ifall Nygrén hade haft svullen hals, behövt recept eller ett sjukintyg hade det också gått att sköta över telefonlinjen.
Vilka slags krämpor är utmanande att sköta per telefon?
– Utmaningarna ligger inte i det, säger Mäkinen, utmaningen uppstår om man inte lyssnar.
– Vi måste lyssna noga och vi måste vara erfarna så att vi kan utesluta allt det som patienten inte har. Vi måste också själva tala tydligt, eftersom vi behandlar folk per telefon är det extra viktigt.
Mäkinen understryker att endast erfarna läkare och sjukskötare kan jobba vid ett virtuellt sjukhus, för då den kliniska undersökningen uteblir är kravet på att ställa rätt diagnos via uteslutningsmetoder ännu mer krävande.
Själv har han jobbat sjutton år i hälsovården, och tretton år med att utbilda läkare. Flera i teamet har en Mehiläinen-bakgrund, men Mäkinen jobbar nu uteslutande för det virtuella sjukhuset. Hans läkarjobb består alltså i att ge råd över telefon.
– Varje dag kommer det något samtal på svenska också. Och varje vecka händer det att vi ber någon patient beställa ambulans, säger Mäkinen.
Man kunde kanske tro att patienten i ett virtuellt sjukhus är den som behöver ett sjukintyg för jobbet eller som vill fråga om de irriterande utslagen, men patienternas tillstånd varierar liksom inom hälsovården i stort.
Och rådet per telefon kan alltså vara allt mellan just ”ring ambulans direkt”, eller ”ta värkmedicin och vila”, eller ”beställ tid för ett fysiskt möte hos en läkare på din läkarstation”.
– Det som våra kunder uppskattar är de får sinnesfrid, då de genast får råd om hur de ska gå vidare, säger Kristian Nygrén.
Alla dessa patienter är alltså kunder i LokalTapiola. De har en hälsoförsäkring eller sjukförsäkring som ger dem möjlighet att använda LokalTapiolas hälsohjälp (en telefonrådgivning som har funnits redan något år) och det nya virtuella sjukhuset.
Hälsoförsäkringarna är en starkt växande nisch för försäkringsbolagen. Försäkringarna finns av många slag, har du en kronisk sjukdom betalar du mer, försäkrar du dig som ung och frisk är det billigare.
– Sedan länge finns ju försäkringar för till exempel dödsfall eller arbetsoförmåga, säger Nygrén och visar ett exempelfall på en 47-årig man som betalar knappa 500 euro i året för en försäkring som vid dödfall ger hans anhöriga 150 000 euro. Eller om han betalar lite mer på årsnivå och får 100 euro i dagpenning om han skadar sig så att han blir arbetsoförmögen.
– Under fjolåret skapade vi en ny hälsoförsäkring, som alla oberoende av ålder eller hälsotillstånd kan ta, när det i regel har funnits en övre åldersgräns för frivilliga sjukförsäkringar. Vi kallar den frisktjänsten och i den ingår, förutom diagnosbesök hos läkare, också det virtuella sjukhusets tjänster.
Att det här är tidens melodi vittnar bolagets resultat om: LokalTapiola Sydkustens personförsäkringar ökade sammanlagt med tio procent ifjol och en tredjedel av bolagets kunder har nu någon form av sjukförsäkring.
Virtuella sjukhuset
- öppnade i slutet av fjolåret som en tjänst för de av försäkringsbolagets kunder som köpt vissa hälsoförsäkringar.
- betyder att patient och vårdpersonal inte möts fysiskt utan kunden/patienten får telefon- eller chattråd och -behandling.
- är öppet klockan 7–23 varje dag.
- har förtillfället åtta läkare och 50-60 sjukskötare och rekryterar hela tiden fler. På fyra månader har antalet samtal flerfaldigats.
- fysiskt sitter sjukhuspersonalen i en våning i LokalTapiolas kontor i Esbo. De som jobbar för det virtuella sjukhuset jobbar för Mehiläinen samt för ett företag som är underleverantör till Mehiläinen.
- LokalTapiola-gruppen är ägare i Mehiläinen (ca. 10 procent) och i läkarkedjan Pihlajalinna (ca. 25 procent).
LokalTapiola Sydkusten
- är ett av 20 regionala bolag inom LokalTapiola-gruppen. Tre av de 20 bolagen finns i Svenskfinland, de två andra är LokalTapiola Österbotten och Nyland.
- verkar i Åboland, västra Nyland och Åland. Har åtta kontor och omkring 30 anställda.
- har drygt 20 000 kunder.
- I Åboland är bolagets marknadsandel som allra starkast, med nästan 60 procent av försäkringsmarknaden.
- I Åboland ingår bland annat privata läkarstationen Skärgårdsdoktorn i Pihlajalinna, som försäkringsbolaget är storägare i.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.