Förflytta dig till innehållet

Försök med årsarbetstid för lärare välkomnas trots kritik och hetsiga debatter

Arkiv/Carina Holm
en kvinna

Arkiv/Carina Holm

Petra Örn tycker att försöket med årsarbetstid behövs. Foto: Carina Holm


På Facebook finns en diskussionsgrupp med flera tusen medlemmar som ofta i hetsiga ordalag diskuterar de pågående försöken med årsarbetstid för lärare.
Petra Örn, ordförande för Åbo lärarförening, säger att mycket bygger på missförstånd.
– Jag tycker att det är bra med de pågående försöken med årsarbetstid för lärare i färre än tio skolor i Finland. Utan försök får vi inte svar på frågor och fakta för att gå vidare. Däremot har varken jag eller Åbo lärarförening i det här skedet tagit ställning till om årsarbetstid är bra eller inte.

Nuvarande systemet är föråldrat

Hon säger att försöket med årsarbetstid pågår för att det nuvarande arbetstidssystemet för lärare som bygger på undervisningsskyldigheten är föråldrat.
Det beaktar inte de utökade arbetsuppgifterna som lärarna ska utföra.
Som klasslärare i Sirkkala skola för en klass med treor har Petra Örn i dag en undervisningsskyldighet på 24 timmar i veckan.
I dem ingår också förberedelser och utvärdering.
Dessutom får hon lön för 126 samplaneringstimmar per år, som ska räcka till planering med kolleger, alla föräldrakontakter, utvecklingssamtal, dokumentation, skolutvecklingsprojekt och möten med mera.
Hon har rätt till 18 timmar fortbildning per år, som oftast sker på kvällar eller veckoslut. Konkurrenskraftsavtalet medförde ytterligare 12 arbetstimmar.
– De här 126 samplaneringstimmarna räcker till exempel inte till alla de uppgifter som vi enligt lag är skyldiga att utföra, som kontakt med elevvårdspersonal. Också den så kallade trestegsstödmodellen, där eleverna enligt behov ska få allmänt stöd, intensifierat stöd eller särskilt stöd upplevs av många lärare som belastande på grund av all dokumentation som krävs. Vi åläggs den ena uppgiften efter den andra, men det syns inte i lönen.
Hon säger att många lärare arbetar över fyrtio timmar i veckan.

Ett tak på 1 520 timmar i året

I försöket med årsarbetstid är taket 1 520 arbetstimmar på årsnivå.
Läraren ska bokföra sin arbetstid.
Ett syfte är att se vilka arbetsuppgifter en lärare verkligen har utöver undervisningen.
– Det är viktigt att det arbete som läraren gör blir synligt och att det ligger till grund för lönen, säger Petra Örn.
Ett orosmoment har varit att lärarna i framtiden ska tvingas vara i skolan från klockan 8 till 16, då de i dag har en viss del obunden arbetstid som de kan använda för planering, men som inte behöver göras i skolan.
– Det är viktigt att lärarnas autonomi kvarstår. Försöket ska inte heller nagga ledigheter i kanterna. Syftet är att hitta ett bättre system för arbetstiden.

Petra Örn vill att det osynliga arbete lärarna gör också ska bli synligt. Foto: Carina Holm

Planering behövs för att hålla sig inom ramen

– Om man inför ett arbetstidstak så ska varje lärare tillsammans med sin chef planera hur man jobbar och vad som eventuellt kan lämnas bort, för att inte överskrida taket. Och jobbar man mer ska man få övertidsersättning, som i andra branscher.
Det nuvarande systemet som bygger på undervisningsskyldigheten är orättvist, anser Örn, eftersom vissa skolor får en större timresurs som gör att lärare med liten undervisningsskyldighet kan få så kallade övertimmar, som höjer lönen.
– Alla har inte möjlighet att få övertimmar. Men jag kan förstå att de lärare som har övertimmar i dag kan vara oroliga över att förlora dem om årsarbetstid införs.

Fackligt aktiv

Örn är fackligt aktiv på många plan. Förutom ordförandeskapet i Åbo lärarförening är hon styrelsemedlem i OAJ:s lokalförening i Åbo samt fullmäktigemedlem i både Finlands svenska lärarförbund och i lärarfacket OAJ.
– OAJ har fått kritik i Facebookgruppen för försöket med årsarbetstid, men jag har nog svårt att tro att facket skulle driva på något som försämrar villkoren för sina medlemmar. Försöket med årsarbetstid har också godkänts av OAJ:s fullmäktige och lärarna i de skolor som medverkar i försöket har fått rösta om man ska gå med eller inte.
Hon tycker också att det är viktigt att facket är proaktivt, med tanke på att årsarbetstid redan finns i de andra nordiska länderna.
– Vi vill vara med i förhandlingarna för att kunna påverka. Försöken behövs för att vi ska se vilka för- och nackdelar det finns och vilka de eventuella kryphålen är. Sedan tar vi ställning till om årsarbetstid är bra eller inte.

Försöket med årsarbetstid
Försöket inleddes i augusti i fjol och pågår till och med den sista juli 2023.
Sammanlagt sju lågstadieskolor i Helsingfors, Vanda, Lahtis och Vasa deltar.
Omkring 200 lärare är med i försöket.
Inga svenska skolor deltar.
Källa: Läraren.fi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter