Förslaget om vårdgaranti är klart – 3 månaders väntetid ska krympa till 1 vecka

Regeringens utkast till ett lagförslag om vårdgarantin är färdigt, meddelade Social- och hälsovårdsministeriet på onsdagen.
Målet är att kraftigt förkorta den maximala tillåtna väntetiden för primärvård.
Regeringen vill att patienten, efter att en bedömning av vårdbehovet har gjorts, inte ska behöva vänta mer än sju dagar på vård inom den öppna primärsjukvården eller på en icke-brådskande undersökning. Nu är den tiden tre månader.
Den längsta väntetiden för att få icke-brådskande vård inom mun- och tandvården ska förkortas från sex månader till tre månader.
Vårdgarantin gäller både fysisk och psykisk ohälsa.
Bedömningen av vårdbehovet ska göras snabbare – genast när patienten tar kontakt eller under samma dag, och inte inom tre dygn som är fallet i dag.
Gäller inte specialiserad vård
Vårdgarantin ska gälla ”sjukdomar, skador, komplikationer i samband med långtidssjukdomar, nya symtom eller försämrad funktionsförmåga”, heter det i ministeriets pressmeddelande.
En del vårdtjänster kommer att falla utanför den normala sjudagarsgarantin. De tjänsterna ska tillhandahållas ”inom en skälig tid med beaktande av patienten behov”, men senast inom tre månader eller inom den tid som anges i vårdplanen.
Tanken är att den nya vårdgarantin börjar gälla den 1 april 2023.
Tidsfristen för vårdgarantin inom den specialiserade sjukvården ändras inte.
Regeringens utkast ha skickats på remiss, och man vill ha in kommentarer om utkastet senast den 4 januari.
Som i forna Sovjetunionen. Man formulerar en paragraf, och sedan är saken ur världen.
Att inget ändras är inte vesäntligt. Vi har otaliga exempel på detta, just inom hälsovården, och övrig vård.