Förslag: S:t Olofsskolan flyttar bara ett stenkast – politiker besluter denna vecka

S:t Olofsskolans närmare 500 elever ska evakueras till Smedsgatan 1 hösten 2022, endast ett stenkast från det nuvarande skolhuset på Klostergatan 11.
Den nya byggnaden ligger i Samppalinnaparken i hörnet av Sirkkalagatan och Jungfrustigen, trots att adressen är Smedsgatan 1.

Förslaget läggs fram för nämnden för fostran och undervisning i Åbo på onsdag och för nämndens svenska sektion redan på tisdag.
S:t Olofsskolan måste evakueras på grund av trängsel och dålig inneluft. På längre sikt är det tänkt att skolan ska få verka i en nyrenoverad eller nybyggd fastighet.
— Smedsgatan 1 är en bra lösning för evakueringen. Eftersom skolan måste ligga centralt och ha plats för 500 elever var alternativen få, säger Liliane Kjellman, servicechef för den svenska bildningssektorn i Åbo.
Den konstaterade dåliga inneluften i S:t Olofsskolan åtgärdas så gott det går för att skolan ska kunna vara kvar i fastigheten hela detta läsår. Under jullovet kommer bland annat nödvändiga tätningsarbeten och fiberstädning att göras.
Gymnastiksal saknas
Om förslaget godkänns inleds arbetet med att renovera byggnaden för S:t Olofsskolans behov. Den kommer att inrymma klassrum för slöjd, huslig ekonomi, fysik och kemi – men inte en gymnastiksal.
— Kring gymnsatisksalen söker vi lösningar. Bland annat finns Samppalinna bollhall i närheten, säger Kjellman.
I Samppalinnaparken
Fastigheten Smedsgatan 1 ligger i Samppalinnaparken. Den står för närvarande tom. Senast har Åbo yrkeshögskola verkat i byggnaden, men yrkeshögskolans verksamhet koncentreras numera till Kuppisområdet. Det är tänkt att S:t Olofsskolan ska flytta in i den så kallade L-flygeln som vetter mot Sirkkalagatan och Jungfrustigen.
Hösten 2020 flyttade Sirkkala förskola tillfälligt in i L-flygeln och verkade där även vårterminen 2021. Inför förskolans flytt utvärderade en certifierad byggnadshälsoexpert fastighetens skick. Luftkvaliteten konstaterades då vara ”måttlig”, men lätt att förbättra med små åtgärder, som filterbyten och en granskning av luftväxlingssystemet, som konstaterades ha varit inställd på halv effekt. Ytorna i L-flygeln är i nöjaktigt skick, med endast mindre skador, såsom sprickor och ojämna golv.
Enligt förslaget för nämnden för fostran och undervisning ska staden ingå ett hyresavtal för byggnaden fram till år 2027. Det är dock tänkt att S:t Olofsskolan ska verka på Smedsgatan 1 endast till och med vårterminen 2025. Därefter behövs en mer långsiktig lösning.
Nybygge på Klostergatan?
I november ska en sådan presenteras. Att renovera den nuvarande S:t Olofsskolan på Klostergatan är knappast ett beaktansvärt alternativ. Däremot kan det vara aktuellt med en rivning av hela den gamla fastigheten för att ge plats för ett nybygge.
–Läget är ju idealiskt, med tanke på att skolans elever kommer från alla håll i Åbo och från S:t Karins. Det måste vara centralt och nära till bussarna, säger Liliane Kjellman.
Nya våningshus byggs på Smedsgatan 1
I området kring Smedsgatan 1 och den byggnad där S:t Olofsskolan är tänkt att husera, kommer det inom de närmaste åren att byggas nytt. Det ska byggas fem nya våningshus i parkområdet, som ligger mellan Smedsgatan och Sirkkalagatan. De första bygg- och rivningsarbetena inleds redan vid årsskiftet.

Byggnaden där S:t Olofsskolan är tänkt att husera är skyddad enligt detaljplan. Det är också skolbyggnaden som vetter mot Smedsgatan, samt Heidekens gamla sjukhusbyggnader.

Fastigheten där S:t Olofsskolan ska hyra in sig ägs – precis som övriga byggnader i det gamla s.k. Teku-kvarteret – av Kiinteistö Oy Doctus. Före S:t Olofsskolan flyttar in görs nädvändiga ändringsarbeten i fastigheten till ett pris på ca 3,4 miljoner euro. Hyresvärden ansvarar för kostnaden för ändringsarbetena. Årshyran för S:t Olofsskolan blir 1 256 504 euro.
För ett par år sedan figurerade en skolfastighet på Smedsgatan i rubrikerna på grund av sin undermåliga inneluft. Den fastigheten ligger dock på Smedsgatan 2, och användes som evakueringslokal för bland annat elever från Puolala skola.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.