Förflytta dig till innehållet

Förslag: Slut på snusimporten, högre åldersgräns för tobaksprodukter och rökförbud på uteserveringar

Arkiv/Carl-Anton Storbacka/PxHere/ÅU
ett bildkollage med tobaksprodukter

Social- och hälsovårdsministeriets arbetsgrupp för tobaks- och nikotinpolitik har utgående från målsättningen om ett tobaks- och nikotinfritt Finland år 2030 gjort upp en lista på 35 olika åtgärdsförslag för att nå målsättningen.

Arbetsgruppen tillsattes i februari i fjol och rapporten publicerades i tisdags. Bland arbetsgruppens förslag finns en höjd tobaksskatt, kraftiga begränsningar på resandeinförsel, tydligare lagstiftning kring rökförbud i bostäder, rökförbud på uteserveringar och vid olika evenemang samt ett totalstopp för privat snusimport.

Arbetsgruppen bedömer att förslagen borde genomföras redan i början av nästa regeringsperiod för att man ska kunna uppnå målet med ett nikotinfritt Finland år 2030.

20 års åldersgräns för tobaksvaror

Ett av förslagen är en höjning av åldersgränsen för att få köpa tobaksprodukter, nikotinvätskor och tobakssurrogat från nuvarande 18 år till 20 år. Restaurangernas rökrum skulle också slopas helt och dessutom skulle ett rökförbud på uteserveringar införas. Arbetsgruppen föreslår också att rökförbud per automatik ingår i alla nya hyresavtal för bostäder.

Nikotinersättningsprodukterna som i dag finns till salu också i dagligvaruhandeln skulle i framtiden endast få säljas i apotek.

Kraftig nedskärning i skattefri import

Den skattefria privatimporten av tobaksprodukter borde enligt arbetsgruppen skäras ner kraftigt.

Förslag på nya skattefria importgränser

nuläget förslaget
Cigarretter 200 st. 50 st.
Cigarrer 50 st. 10 st.
Minicigarrer och cigariller 100 st. 20 st.
Rulltobak, piptobak och tobak för vattenpipa 250 g. 50 g.

Snuset borde förbjudas helt

Snusimporten vill arbetsgruppen strypa helt och hållet, likaså importen av tuggtobak och luktsnus eller ”snuff”. Dessutom föreslår arbetsgruppen att så kallade nikotinpåsar som inte i sig innehåller tobak, endast nikotin, skulle jämställas med traditionellt snus – och importen förbjudas.

I rapporten lyfter arbetsgruppen bland annat fram att snusandet bland unga män i åldern 20–34 år har ökat de senaste åren och att den nuvarande regleringen av snusimporten inte fungerar. Stora mängder snus importeras olagligt till Finland för vidareförsäljning och det nuvarande systemet förebygger heller inte i önskvärd utsträckning unga från att pröva på snusprodukter.

I dag får privatpersoner importera högst 1 kg snus per dygn för eget bruk. Försäljning av snus är olagligt i Finland.

År 2021 beslagtog tullen sammanlagt 9 100 kilogram snus, vilket är nästan två ton mera än året innan. Smugglingen sker i huvudsak i Norra Finland, men också via passagerarfärjorna. Enligt tullen har den olagliga snusförsäljningen och smugglingen blivit allt mer professionell de senaste åren.

LÄS OCKSÅ

Antalet cigarretter som tullen beslagtog i fjol var lägre än på flera år, då man under 2021 beslagtog 660 000 cigarretter. Den smugglingen skedde i huvudsak i mindre partier från Ryssland.

SU motsätter sig kriminalisering av snus

SFP:s ungdomsförbund Svensk Ungdom gick i fredags ut med att de motsätter sig kriminaliseringen av snusimporten. SU upplever förslaget som mer skadligt än gynnsamt, då det skulle öka på mängden kriminell aktivitet i landet.

– Ett förbud av privatimport på snus skulle kraftigt förhöja risken för ökad mängd kriminella gäng då illegal import och försäljning klart skulle öka. Tullens resurser bör användas på seriös kriminell aktivitet och inte på att beslagta privatpersoners snus, säger Julia Ståhle, ordförande för Svensk Ungdom.

Svensk Ungdom anser att en hårdare kriminaliseringspolitik är fel väg att gå.

– Kriminalisering är inte lösningen på alla problem, särskilt inte för snus som jämfört med exempelvis tobak är mindre hälsoskadligt. Svensk Ungdom förespråkar därför en legalisering av snus, inte en kriminalisering, avslutar Ståhle.

Ålands riksdagsman lika bestämd

Ålands riksdagsman Mats Löfström är lika bestämd i sin syn på snusimporten.

– Nästa regering bör verkligen inte förbjuda privatimport i snus, och det är en sak som måste klargöras i nästa regeringsförhandling. Tullen och andra myndigheters resurser bör bland annat användas på att få fast vapen, sprängämnen, människosmuggling, knark, penningförfalskningar och de saker som bland annat ligor och organiserad brottslighet ägnar sig åt och där vi vet att den organiserade brottsligheten blir allt mer avancerad och arbetar över gränserna. Våra myndigheter ska inte behöva jaga snusdosor så länge privatimporten sker enligt nuvarande regler, säger Löfström.

Han anser att ett förbud av privatimport av snus skulle kriminalisera många finländare och kraftigt öka risken för illegal import och försäljning, vilket sannolikt skulle göda de kriminella gängen.

– Bäst skulle det vara att tillåta försäljning av snus också i Finland, något som dock kräver ändring av EU:s direktiv, vilket skulle öka statens skatteintäkter eftersom användningen av snus är så utbredd i Finland. Det här är inget ställningstagande för att man ska använda snus. Tvärtom. Jag rekommenderar ingen att använda snus, men det är ett beslut människor måste få fatta själva, säger Löfström.

Dela artikeln

2 kommentarer: “Förslag: Slut på snusimporten, högre åldersgräns för tobaksprodukter och rökförbud på uteserveringar

  1. Åke Syysloiste skrev

    Löfströms kririk är mycket vettig, Håller med.
    Det verkar som om man i Finland inte lärt sig något av förbudstiden, då det enligt vad jag hört fanns mer sprit i landet än vid något annat tillfälle.

  2. Nicklas Jakobsson skrev

    Bra SU håller helt och hållet med er.
    Finland borde aldrig ha godkänt snusförbudet till att börja med !!

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter