Förslag: Nybygge för S:t Olofsskolan på nuvarande plats – kan stå klart redan hösten 2025 i bästa fall

På torsdag nästa vecka får svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning ta ställning till det förslag som stadens lokalchef Kirsi Eronen och lokalcontroller Saku Lehtiö har berett inför sammanträdet.
Förslaget är att man river nuvarande S:t Olofsskolan och bygger nytt.
80 elever mer om fem år
Elevantalet i skolan är i dag cirka 450 men beräknas öka till 527 inom loppet av fem år (höstterminen 2027) enligt den behovsutredning som lokalitetstjänsterna tagit fram tillsammans med skolornas och undervisnings-, fritids- samt välfärdssektorernas representanter.
Dyrare och mer riskfyllt att inte bygga nytt
En tanke har varit att bygga till på höjden medan skolan är utlokaliserad från och med hösten 2022, men bedömningen är att ett sådant företag skulle bli både dyrt och riskfyllt. Därför har man nu närmast utforskat alternativet nybyggnad.
En sanering och tillbyggnad på två våningar har fått en kostnadskalkyl på cirka 26 miljoner euro medan ett nybygge samt rivning av den nuvarande byggnaden landar kring 23,5 miljoner euro.

För att man ska kunna bygga nytt och tillräckligt stort krävs en ändring av detaljplanen för området, eftersom man i den gällande planen bland annat hänvisar till byggordningen från 1950.
Med tanke på nybyggandet är behovet ungefär dubbelt upp från den nuvarande våningsytan på tomten (4 477 kvadratmeter), vilket enligt lokalitetstjänsterna inte alls är avvikande på tomter i centrumområdet.
I utredningen har man landat på en rumsyta på 6 144 kvadratmeter och en bruttoyta på cirka 8 500 kvadratmeter.
Nybyggnadens omfattning har uppskattats med ett preliminärt rumsprogram. Dimensioneringen har uppskattats enligt ungefär 500 elever och 60–70 lärare. I de normala undervisningslokalerna har uppskattats byggas 22 klassrum för grundläggande undervisning, 6 klassrum för småklasser och 9 rum för smågrupper.
Tidigast klart hösten 2025 – om man kommer igång direkt
Rivningstillståndet, planändringen och projektplaneringen bedöms ta ca två år från det att behovsutredningen är godkänd. För byggandet ska reserveras ca 1,5–2 år. Det betyder att en nybyggnad tidigast kan stå klar hösten 2025, eventuellt först 2026.
Museicentralen vill bevara
Åbo museicentral motsätter sig däremot en rivning och nybyggnad. I sitt utlåtande konstaterar museicentralen att S:t Olofsskolans byggnad är representativ och ett för stadsbilden högklassigt exempel på skolplanering från 1960-talet. Deras åsikt är att en sanering av S:t Olofsskolans skolbyggnad och vid behov tillbyggande, ska vara det första alternativet.
Sektionen kan tänka sig nybygge också där Samppalinna skola står
Svenska sektionen ska ta ställning till planerna och avge ett utlåtande. Sektionen möts 10.2. I det förslag till utlåtande som Liliane Kjellman, direktör för den svenskspråkig fostran och undervisningen i Åbo, har sammanfattat står att man i stort sett håller med lokaltjänsters synpunkter i sitt utlåtande – men skjuter ner Museicentralens uppfattning om att man i första hand borde bevara och renovera den nuvarande skolbyggnaden.
I förslaget till utlåtande står det också att ett nybygge på S:t Olofsskolans nuvarande plats är alternativ 1 medan man också kan tänka sig ett nybygge på Österlånggatan 45 på tomten för Samppalinnas skola och bollhall samt att sektionen vill att processen med planändringen inför nybygget inleds omgående.
Korrigering: I den tidigare texten framgick inte tydligt att det i det här skedet handlar om ett förslag till utlåtande och att det här utlåtandeförslaget behandlas på sektionens möte nästa vecka.
Hej! Du har rätt i att det inte framgick tillräckligt tydligt att sektionen inte ännu har mötts och att det utlåtande som står att läsa i föredragningslistan bara är ett förslag. Ett förslag som sektionen alltså tar ställning till på sitt möte nästa torsdag. Tack för att du påpekade missen. Artikeln har uppdaterats.
Nu är ÅU ute och seglar, svenska sektionen har möte först på torsdag och har inte tagit någon ställning i saken ännu. Föredragningen kom i fredags så knappt att medlemmarna hunnit bekanta sig med materialet.
Mvh. Jonas Heikkilä, sektionens viceordförande