Förslag: Kön slopas inte på busskort, men tredje alternativ kunde införas


ÅU-foto
Kollektivtrafikdirektör Sirpa Korte har under våren utrett om kön fortsättningsvis ska synas på Fölis busskort eller inte, efter att frågan diskuterats i offentligheten tidigare i vår.
Korte ser det inte som ändamålsenligt att helt slopa information om kön på busskorten, däremot att ett tredje könsneutralt alternativ kunde införas.
På onsdagskvällen presenterar hon en mellanrapport för kollektivtrafiknämnden för Åbo stadsregion. Korte vill betona att, till skillnad från vad andra medier felaktigt skrivit, så presenterar hon inte ett beslutsförslag utan bara ett diskussionsunderlag för nämnden, vars åsikter avgör hur frågan tas vidare.
Pojke i Åbo hade rosa kläder, anklagades för att åka med annans busskort
Frågan berör de personliga busskorten med olika rabatter, som studie- barn- och pensionsrabatt. Eftersom korten är personliga kontrolleras innehavarens identitet. I samband med det framkommer också kortinnehavarens officiella kön. Korte lyfter fram att könet ett första steg för chauffören att kontrollera att resenären inte har tagit någon annans kort.
– Det utesluter ändå hälften av busskorten från att missbrukas, säger Korte.
Det hon ser som det bästa alternativet i det här läget är att istället för att helt slopa kön på busskortet införa ett tredje könsneutralt alternativ som Fölis kunder kan välja att kryssa i.
– De flesta tycker att det är bra att könet nämns på kortet. Vi har fått mycket respons av folk som undrat varför könet inte skulle få stå på kortet. Men på det här sättet kunde de som inte vill att det ska framgå få välja ett annat alternativ.
Föli har utrett kostnaderna och tidtabellen för en sådan här förändring med leverantören för betalningssystemet. Men ännu finns det inte uppgifter om vad det skulle kosta att införa ett tredje könsneutralt alternativ och med vilken tidtabell det kunde förverkligas.
Föli vill också bevara information om kön på busskorten för att samla in statistik över resenärerna. Majoriteten av de som använder kollektivtrafik är kvinnor. Föli vill använda denna statistik för till exempel könsriktad marknadsföring och andra åtgärder för att få fler män att åka kollektivt.
Korte vill också lyfta fram frågan om biljettkontroller mer allmänt för nämnden. För tillfället krävs det inte att man har id med sig för att bevisa att kortet är ens eget vid en biljettkontroll. Korte föreslår att det skulle vara bra att kontrollera identitetshandlingar åtminstone för personer som reser till rabatterat pris.
Utgående från vad kollektivtrafiknämnden diskuterat och de åsikter som lyfts fram på mötet utarbetar Kortes avdelning ett beslutsförslag gällande kön på busskort, som nämnden får ta ställning till i höst.
Läs också:
Kön på busskort under lupp i vår
Pojke i Åbo hade rosa kläder, anklagades för att åka med annans busskort
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.