Förflytta dig till innehållet

Förskoleförsöket går in på sitt sista verksamhetsår – goda erfarenheter från Kimitoön

Försöket med tvåårig förskoleundervisning som inleddes nationellt i augusti 2021 går nu in på sitt tredje och sista verksamhetsår. Försöket gäller ungefär 10 000 barn som är födda 2016 och 2017.

Barnen födda 2017 startar nu sitt andra förskoleår, medan de som gått två år i förskola börjar skolan. Årets femåringar börjar i vanlig småbarnspedagogik.

Enligt Janni Ölander, ledare för småbarnspedagogik i Kimitoön, har undersökningar gjorts under de inledande åren och frågeformulär har gått ut bland annat till föräldrarna.
2025 väntas resultatet av Undervisnings- och kulturministeriet, som genomför projektet.

– Här har både personal och föräldrar upplevt försöket som positivt. Personalen har lärt känna barnen bättre och kunnat anpassa undervisningen till barnens nivå. Att ha två år på sig att förbereda sig på skolan i stället för ett har gjort att man inte har så bråttom, säger Ölander.

– I vanlig förskola brukar hela hösten gå till att lära känna varandra och efter det blir det bråttom att hinna med allt. För personalen har det varit positivt att alla är på plats måndag till fredag – det underlättar planeringen.

105 kommuner valdes ut

Försöket tar slut i slutet av maj nästa år. I hela landet deltar 105 kommuner i försöket.

De som inte deltar i tvåårig förskola ingår i kontrollgruppen. Vilka enheter som hör vart har ministeriet fattat beslut om.

Enligt ministeriet är experimentets syfte att stärka jämlikheten, och utveckla kvaliteten och effektiviteten i undervisningen.

Dessutom vill man med experimentet utreda kontinuiteten mellan småbarnspedagogiken, förskoleundervisningen och den inledande undervisningen.

På Kimitoön har tvåårig förskola ordnats på nästan alla enheter (inte på Hitis-Rosala, i det privata daghemmet i Kimito och inte för de finska barnen i Dalsbruk).

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter