Förskoleförsöket förvirrar Kimitoöföräldrar – start för dagisansökan trots oklarhet i vem försöket berör
På Kimitoön öppnade ansökan till platser inom småbarnspedagogik och förskola inför nästa verksamhetsår i dag. Samtidigt pågår undervisnings- och kulturministeriets vidare utredningar om försöksperioden för tvåårig förskola.
Janni Ölander, Kimitoöns ledare för småbarnspedagogik, deltog i fredags bland 400 andra i ministeriets webbinarium. För Kimitoöns del klarnade dock inte bilden nämnvärt, förutom att kommunen ännu får vänta lite på mera info innan man kan börja göra konkreta planer. Försöksperioden ska börja redan i augusti.
Enligt Ölander skapar det här nu huvudbry bland föräldrarna till femåringarna på Kimitoön, just med tanke på aktuella platsansökan.
Ansökan om plats inom småbarnspedagogik och förskola går ändå till helt i vanlig ordning – man ansöker alltså i det här skedet om plats i ”dagis” även om barnet är fött 2016 och således kan vara en av deltagarna i försöket. Ansökningstiden pågår fram till den 21 februari.
De barn som kommer att ingå i försöket informeras skilt om det här senare under våren.
Inte alla 5-åringar i Kimitoön med
Av de totalt 105 kommuner som ska delta i försöket med tvåårig förskoleundervisning i landet tillhör Kimitoön kategorin där försöksgruppen består av de verksamhetsställen som uppfyller försökets kriterier, som alltså ska ordna tvåårig förskoleundervisning.
Vilka av Kimitoöns verksamhetsställen som berörs är ännu oklart. Enligt Ölander ska det här vara klart i början av mars, men innan det ska kommunen ges möjlighet att komma med feedback på de alternativ ministeriet presenterar för Kimitoöns del.
Ölander hoppas på mer information inom kort, så att man kan inleda planeringsarbetet och informera familjerna.
– Alla barn födda 2016 vars närdaghem deltar i försöket erbjuds det här alternativet. Något tvång är det inte att delta, man får ansöka om sin plats. Men barnen måste hur som helst uppnå målen för de nya formerna av förskola, säger Ölander.
Rekrytering blir aktuellt
Det Ölander i alla fall har fått klart för sig är att det på Kimitoön kommer att bli många olika förskolegrupper, med olika läroplaner.
– För det här behöver vi förstås hitta personal, säger Ölander, som tycker att det börjar bli lite bråttom.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.