Forskningsprojekt tar reda på hur kustens våtmarker kan bekämpa klimatförändringen

Hur påverkar kustnära salta våtmarker artmångfalden och klimatregleringen?
Svaret på den frågan och andra särdrag hos nordiska salta våtmarker ska redas ut i forskningsprojektet NordSalt: Climate Change Impacts and Biodiversity Interactions in Nordic Salt Marshes. I Finland ska forskare studera strandängar med eller utan bladvass och hur dessa påverkas av havsvatten och betning.
– Projektet är ytterst välkommet eftersom det ligger i en hittills delvis förbisedd gränszon mellan hav och land, säger Christoffer Boström biträdande professor vid Åbo Akademi, som leder ett arbetspaket i projektet.
Tyngdpunkten ligger på den här sortens ekosystems kapacitet att fungera som kolsänka, och på så vis motverka växthusgasutsläpp i form av koldioxid och metan.
Projektets experimentella del ska utreda betningens eller slåtterns betydelse och biodiversitetens roll för olika ekologiska och biogeokemiska processer i våtmarkerna. På lång sikt är målet att ta reda på hur man kunde använda sig av den här sortens ekosystem för som en sorts naturbaserad lösning som kan tackla klimatförändringen.
Provtagningar på betade respektive icke-betade strandängar inleds redan i april. En viktig del av arbetet är att samarbeta med lokala markägare och jordbrukare som bedriver traditionellt bete eller slåtter på strandängar i sydvästra Finland och skärgården. Boström uppmanar intresserade markägare som vill delta i projektet att ta kontakt redan nu.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.