Forskning: De privilegierade är de mest främlingsfientliga


Foto: Pixabay
Motståndet mot invandring antas ofta vara starkast bland människor i svag ställning, exempelvis fattiga och arbetslösa. Det här antagandet kullkastas av ny forskning.
— Resultatet ifrågasätter sambandet mellan marginalisering och främlingsfientlighet. De som har mest att förlora i samhälleliga omvälvningar har den fientligaste inställningen till andra människor, säger forskardoktor Rasmus Mannerström i ett pressmeddelande.
Eliten vill bevara hierarkierna
Den här så kallade eliten som kunde identifieras i forskningsresultatet bestod av välutbildade, psykiskt välmående personer med höga inkomster.
De vill bevara rådande hierarkier – och därmed sin egen starka ställning.
Attityderna mättes två veckor före riksdagsvalet våren 2015 och undersökningen genomfördes som en internetpanel med ett stort antal deltagare i åldern 18-29. Sett till kön, ålder, utbildning och inkomster var urvalet representativt, men geografiskt sett var stadsborna en aning överrepresenterade i undersökningen.
Sociala värderingar får större tyngd
Rasmus Mannström konstaterar att sociala frågor, till skillnad från ekonomiska värderingar som kan placeras på en endimensionell höger-vänsterskala, har fått allt större betydelse.
Hans forskning visade att de sociala värderingarna – framför allt invandringen – definierade och polariserade forskningsdeltagarnas politiska ideologi i betydligt större utsträckning än de ekonomiska frågorna.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.