Forskarnatt rätar ur frågetecken med bananflugor i silver och musik av insekter – nytt ÅA-projekt där konst förmedlar vetenskap

Hur ska forskare förmedla sin vetenskap och forskning på ett begripligt sätt? Vad händer då konstnärer och forskare samarbetar?
De här frågorna undersöks i Åbo Akademis nya projekt ”Avtryck i det okända” där vetenskap möter konst.
Forskare på Åbo Akademi och konstnärer har samarbetat och fört dialog för att föra fram vetenskapen via konsten, på ett begripligt sätt.
Knappast tror någon på riktigt att celler har små ögon och håller varandra i handen.
Antonia Ringbom
Projektet har pågått i ett år och inleddes med att forskarna fick träna på att tala om sina vetenskaper över ämnesgränserna.
– Det tog mig exakt tre minuter innan jag inte förstod vad biologerna pratar om. Nu tar det fem minuter, säger Ronald Österbacka.

Ronald Österbacka är själv professor i fysik. Han säger att diskussionen som forskare för är väldigt genrebetonad. Därför kan den verka obegriplig om man inte är insatt i ämnet.
Att begripa och visualisera
Samarbetet mellan forskarna och konstnärerna innebar nya utmaningar.
Det räckte inte med att forskarna förklarade vetenskapen begripligt. Konstnärerna skulle också förstå för att kunna visualisera och skapa konst.
– Man kan inte bara säga artärer. Man måste veta åt vilket håll saker och ting rinner. Man måste veta hur det ser ut, säger Antonia Ringbom.
Ringbom är illustratör och jobbar med animeringar i ett av projekten i ”Avtryck i det okända”. Hon säger att animeringar handlar om att föra liv i saker.
Ringboms del i projektet handlar mycket om just detta, att visualisera och föra liv i saker som är svårbegripliga.
– Man får ta ett steg från att försöka begripa till att visualisera. Man måste hitta på hur proteiner ser ut. Inte har de något utseende. Knappast tror någon heller att celler på riktigt har små ögon och håller varandra i handen, säger Ringbom.
Min förhoppning är att vi som universitet bättre kan överbrygga diskussionen då samhället polariseras.
Laura Hellsten
Dirigenten och tonsättaren Ulf Långbacka har jobbat med marinbiologen Anna Törnroos-Remes i ett projekt. Törnroos-Remes har spelat in ljud av insekter på havets botten, som Långbacka har kombinerat med instrument till en musikalisk komposition.

– Det finns en massa saker om havsbotten jag inte har känt till. Havsbotten har en helt egen ljudvärld. Ljuden från havsbotten i kombination med instrument uttrycker den här fantastiska miljön och hjälper oss att förstå vad som händer då havet är i förändring, säger Långbacka.
Vernissage under Forskarnatten
Projektet kulminerar under Forskarnatten den 24 september då det är vernissage på fyra av projektets delmoment.
Efter Forskarnatten undersöker projektledare, teologie doktor, Laura Hellsten enkätsvar om hur vetenskap uttryckt genom konst uppfattades av besökarna.
– Vid Åbo Akademi har det funnits samarbeten mellan forskare och konstnärer. Det som är nytt med det här projektet är att vi undersöker vad som sker i sådana samarbeten och hur konst och forskningssamarbeten uppfattas av allmänheten. Min förhoppning är att vi som universitet bättre kan överbrygga diskussionen då samhället polariseras, säger Hellsten.

Forskarnatten har ordnats flera år. Tidigare har Åbo universitet stått för huvudprogrammet och Åbo Akademi har deltagit med en programpunkt.
I år ordnas Forskarnatten för första gången av Åbo Akademi. Forskarnatten är en del av projektet ”Avtryck i det okända”.
Vem som helst kan besöka Forskarnatten och ta del av bland annat konstverken som skapats under projektet. Bland dem finns skulpturer av bananflugor i silver, diskussion kring kemiska trädgårdar och musik från havsbotten.
Kvällen börjar i Åbo domkyrka och avslutas i Sibeliusmuseet, efter en guidad tur vid akademikvarteren.
Mera information och anmälan till evenemanget hittas på projektets webbplats.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.