Förflytta dig till innehållet

Forskare vill kartlägga fästingarnas allt större spridning – hjälp till via sajten punkkilive.fi!

Skärmdump
Punkkilives karta över fästingförekomsten i Åboland.

Nu finns ett nytt verktyg för att hålla koll på den alltmer utspridda fästingspopulationen i Finland.

Via nätsidan Punkkilive.fi kan medborgare anmäla varnågonstans de har råkat stöta på fästingar.

Via nätsidan kan man på bara någon minut anmäla var man hittat fästingar. Nätsidan fungerar både på mobilen och i webbläsare. Dessutom kan man se varnågonstans andra anmälare funnit fästingar.

Punkkilive är ett samarbete mellan forskare vid Åbo universitet och Pfizer. Genom att folk anmäler sina fästingsobservationer hoppas forskarna på att det ska bli enklare att kartlägga fästingläget runtom Finland.

— Till Punkkilive samlas observationer även nästa sommar, och tjänster fungerar både som en utmärkt datakälla för universitetet och som ett användbart verktyg för vem som helst som funderar över fästingförekomsten i olika områden, säger Ilari Sääksjärvi, direktör för biodiversitetsenheten vid Åbo universitet, i ett pressmeddelande.

Fästingar allt vanligare i Finland

Fästingpopulationen har blivit alltmer utspridd i Finland. Även borrelia- och TBE-fallen har ökat: I fjol diagnostiserades rekordmånga TBE-fall i Finland, hela 91 stycken.

Fästingar förekommer ute i naturen, men också i städers grönområden.

— En orsak till fästingens ökade spridning misstänks vara det uppvärmda klimatet. I Finland stöter man på fästingar allt längre norrut, och fästingar dyker upp allt tidigare på våren och senare på hösten. Förändringen är så snabb att vi behöver fortlöpande data för att kunna undersöka spridningen, säger fästingforskare Jani Sormunen.

Så här använder du Punkkilive.fi

Öppna webbläsaren på din dator eller telefon och gå in på punkkilive.fi. Öppna upp kartan och leta upp stället där du observerat fästingar. Klicka på platsen.

När du hittat platsen kan du klicka dig vidare till anmälningsblanketten, där du fyller i:

  • Tidpunkt
  • Mängden hittade fästingar
  • Var fästingen observerades (exempelvis i naturen eller på ett djur)
  • Om du notserat fästingar på samma ställe förr

Du kan också lägga till en bild om du vill.

.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter