Forskare tror inte att förseningar skadar Åbovarvet – "Om man ser på andra varv är det inte så ovanligt"


Mardi Gras sjösattes i januari vid Åbovarvet. Foto: Stefan Holmström
Åbovarvet Meyer Turkus fartygsleveranser har betydelse för en stor del av Finland. En undersökningsrapport som sjöfartsbranschens utbildnings- och forskningscentral Brahea vid Åbo universitet publicerade i torsdags visar att varvets leverantörsnätverk bredde ut sig över 109 finländska kommuner år 2018.
Åbovarvets omsättning och den del av leverantörernas omsättning som hängde ihop med varvets produktion var sammanlagt 1,9 miljarder euro år 2018.
Varvet har växt kraftigt sedan den tyska familjen Meyer kom in som ägare år 2014. Fartygsbeställningarna har rasslat in i jämn takt och i nuläget sträcker sig orderstocken till 2025. I orderstocken ingår sju fartygsbeställningar till ett sammanlagt värde av åtta miljarder euro.
Första förseningen på länge
Hösten 2019 inträffade dock något som inte hänt tidigare under familjen Meyers ledning – varvet var tvunget att flytta fram leveransen av ett fartyg. Kryssningsfartyget Costa Smeralda levererades till rederiet Costa Cruises i december, nästan två månader försenat.
Åbovarvets förklaring till förseningen var att byggandet av Costa Smeralda var en invecklad process med många delmoment. Förseningen hade ekonomiska konsekvenser för Meyer Turku men varvet ville inte avslöja hur stora summor det handlade om.

Enligt Åbovarvets vice vd Tapani Pulli har varvet tagit lärdom av kryssningsfartyget Costa Smeraldas byggprocess. Foto: Mikael Piippo/SPT
Varvet: Vi har vidtagit åtgärder
I december meddelade Åbovarvet att även kryssningsfartyget Mardi Gras leverans flyttas framåt, från augusti 2020 till oktober 2020. Mardi Gras är beställd av rederiet Carnival Cruise Lines.
Meyer Turkus vice vd Tapani Pulli intygar att varvet har läget under kontroll.
– Mardi Gras leveranstidtabell ändrades uttryckligen för att det inte ska bli fler förseningar. I år avtar varvets tillväxt en aning och vi har vidtagit åtgärder med målet att alla ska kunna fokusera på produktionen.
Enligt Pulli har varvet tagit lärdom av Costa Smeraldas byggprocess för att få framtida fartygsbyggen att löpa smidigt.

Specialforskaren Tapio Karvonen vid Åbo universitet tror inte att förseningarna i fartygsleveranserna har direkta konsekvenser för Åbovarvet, även om pålitligheten varit ett trumfkort för varvet. Foto: Mikael Piippo/SPT
Forskare: Inget ovanligt fenomen
Åbovarvet har varit ovilligt att spekulera i tidtabellsändringarnas betydelse för varvets anseende och framtida fartygsbeställningar. Specialforskaren Tapio Karvonen vid Åbo universitet säger att förseningarna knappast har direkta konsekvenser för varvet.
– Om man ser på andra varv i världen är det inte så ovanligt att leveranserna försenas. Men med det sagt: Det har varit en stor fördel för Meyer Turku att tidtabellerna hållit, säger Karvonen.
– Jag skulle inte säga att det varit avgörande men definitivt en aspekt som haft en positiv inverkan. Ett varv måste dock vara konkurrenskraftigt som helhet för att få beställningar.
I fjol hade Åbovarvet drygt 2 100 anställda och varvet siktar på att öka personalstyrkan till 2 500. En vanlig arbetsdag jobbar 6 000-6 500 personer på varvsområdet i Åbo, inklusive leverantörernas och underleverantörernas anställda.
Mikael Piippo/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.