Forskare anmälde rasism vid ÅA – Rektorer: Rasismanklagelser väldigt ovanliga vid Svenskfinlands högskolor


Rasismanklagelserna kom från en forskare vid institutionen för genusvetenskap. Mikael Piippo/SPT
Av Åbo Akademi, Helsingfors universitet och Svenska handelshögskolan är det endast det förstnämnda universitetet som fått en anmälan om rasistiskt beteende under de senaste åren. Den kom in i fjol och ledde till två interna utredningar.
– Det var ett konfliktfall i en internationell forskargrupp hos oss som gav upphov till dessa anklagelser. I och med att det handlar om personalfrågor kan jag inte gå in på detaljer, säger Åbo Akademis rektor Mikko Hupa.
Forskare vid genusvetenskapen anklagar kollegor för rasism
Turun Sanomat rapporterade om fallet vid Åbo Akademi i söndags. Forskaren Faith Mkwesha vid ämnet genusvetenskap upplever att hon blivit rasistiskt behandlad av sina kollegor och ledningen för institutionen.
Mkwesha säger att hon bland annat hittat en lapp med ett rasistiskt budskap på sin dörr och fått mejl som hon betecknar som rasistiska. Enligt henne tog institutionens ledning inte tag i problemen.
I sina utredningar kom Åbo Akademis ledning enligt Mkwesha fram till att ingen bland universitetets personal agerat rasistiskt med avsikt. Universitetet försökte lösa problemen genom samtal och en medlingsprocess.

Kampanjer nödvändiga. Alla vill inte lyssna på kritiken. Därför måste den föras fram offentligt, säger Faith Mkwesha. Foto: Dan Lolax
”Vi har tagit det här på allvar”
Mkwesha anser att universitetsledningens kommunikation i fallet tyder på en djup okunskap om rasism och hon efterlyser riktlinjer och verktyg för hantering av rasistiskt beteende.
– Det finns ingen kompetens över huvud taget om hur man ska handskas med rasistiska trakasserier och rasistiska påhopp, säger Mkwesha till SPT.
Rektor Mikko Hupa kommenterar inte utredningarnas resultat eftersom det handlar om personalfrågor.
– Den här typens ärenden kan inte behandlas i medierna. Om den andra parten väljer att komma med uttalanden må det vara hänt, säger han.
– Vi har tagit det här på allvar och gjort utredningarna omsorgsfullt. Jag tycker att allt har gått rätt till i behandlingsprocessen.
Namninsamling på nätet
Faith Mkwesha har startat en namninsamling på nätet, enligt egen utsago för att väcka diskussion om rasism vid finländska universitet. Mkwesha och de som undertecknat namninsamlingen kräver att Åbo Akademi och andra finländska universitet har tydliga riktlinjer för att bekämpa rasism.
– Det finns sätt att rapportera till exempel sexuella trakasserier men inga sätt att rapportera rasistiska trakasserier, påhopp och mikroaggressioner, säger Mkwesha.
Mikko Hupa säger i sin tur att Åbo Akademi har ett nätbaserat system där personalen kan göra anmälningar om alla former av trakasserier. Studerandena har dessutom namngivna trakasseriombud som kan kontaktas vid behov.
Enligt Hupa kommer universitetet nu aktivt att ytterligare informera sin personal om dessa kanaler också när det gäller situationer där någon upplevt eller observerat rasism.

Mikko Hupa. Foto: Mikael Piippo/SPT
Anmälningar om rasism extremt sällsynta
Också Helsingfors universitet och Svenska handelshögskolan har mekanismer för anmälning av störande eller kränkande beteende. Både Helsingfors universitets prorektor Tom Böhling och Svenska handelshögskolans rektor Karen Spens nämner universitetens trakasseri- och jämställdhetsombud som en sådan kanal.
– Vi har tre ombud som personal eller studerande alltid kan kontakta. Bland ombuden finns två män och en kvinna, säger Böhling.
I likhet med Åbo Akademi har Helsingfors universitet inte särskilda riktlinjer som gäller rasistiskt beteende. Svenska handelshögskolans jämställdhet- och likabehandlingsplan innehåller en punkt där det står att varken det etniska ursprunget, nationaliteten eller den kulturella bakgrunden får inverka på behandlingen av en person.
– Jag har nyligen diskuterat med vårt jämställdhetsombud om att uppdatera planen. Det finns ingen särskild orsak eller oro bakom det, utan vi vill bara uppdatera den befintliga planen, säger Karen Spens.
Varken Böhling eller Spens har stött på anmälningar om rasistiskt beteende vid sina universitet. Böhling har arbetat vid Helsingfors universitet i 30 år och varit prorektor sedan augusti 2018. Spens har varit rektor för Svenska handelshögskolan sedan 2015.
Oro för att bli svartlistad
Faith Mkwesha tycker inte att det lilla antalet anmälningar om rasism bevisar någonting. Enligt henne är det mycket möjligt att studerande med utländsk bakgrund är rädda för att anmäla rasistiskt beteende.
– De är rädda för att bli svartlistade och utestängda. Jag tog en risk när jag gjorde det här offentligt och kan nu bli svartlistad som forskare, säger Mkwesha.
Efter händelserna vid Åbo Akademi arbetar Mkwesha nu delvis vid Helsingfors universitet.
Utan att taga ställning till det ovannämnda fallet,
har jag observerat, att klimatförändring och rasism
utnyttjas för att driva egna intressen.
För några decennier sedan drämdes ”Moskvakortet” i
bordet för att tysta ner dem, som hade ”fel” åsikt.
Eventuella likheter?