Församlingarna i Pargas äger 44 fritidsbostadstomter som inte är i användning – markarrendepriser styrs av kyrkostyrelsen

Pargas kyrkliga samfällighets fastighetsstrategi har under de senaste veckorna presenterats runtom i bygden under informations- och diskussionstillfällen som ordnats i alla kommundelar.
– Konceptet har visat sig väldigt lyckat. Man märker att det uppskattas att vi faktiskt besöker alla orter och tar tid på oss, säger samfällighetens fastighetschef Jim Karlsson.
Samtidigt som diskussionen om försäljning av en del fastigheter upprört känslorna, har det enligt Karlsson också gått att skönja en förståelse för att man måste göra någonting. ÅU berättade redan i augusti om att bland annat en försäljning av prästgården i Korpo, ”Diakonibostaden” i Nagu och församlingshemmen i Houtskär och Iniö kan bli aktuella.
Man kan ännu komma med synpunkter
Det sista diskussionsmötet hölls i torsdags i Nagu och man tar emot synpunkter och kommentarer på fastighetsstrategin ännu en tid framöver.
– Vi har redan nu fått in fem olika kommentarer, både från enskilda församlingsmedlemmar och olika verksamhetsområden inom församlingarna och kapellråden, säger Karlsson.
Det som gjort arbetet extra omfattande är att det inte tidigare gjorts upp någon motsvarande fastighetsstrategi. För ungefär tre år sedan gick samfälligheten in för en organisationsändring, där man skiljde åt ekonomin och fastighetssidan och anställde en fastighetschef.
Reparationsskuld på 6,5 miljoner
Arbetet med fastighetsstrategin har också utmynnat i att man nu hos samfälligheten har en klar bild av reparationsskulden hos fastigheterna. Den går på 6,5 miljoner euro.
– Det är en av orsakerna till att vi behöver göra upp strategin och se om våra hus och marker. En del av fastigheterna hyr vi ut, lägergården i Koupo är förstås ett tydligt exempel där. Dessutom har vi omkring 70 markarrenden av olika slag, både tomter och åker- samt jaktområden.
En väsentlig del av den kommande fastighetsstrategin handlar om att aktivera de tomtreserver som finns. Samfälligheten äger totalt 44 fritidsbostadstomter, en del av dem på planlagda områden, som inte är utarrenderade eller i användning.

– Det är klart att det finns ett tryck på att få i gång den här delen. Tomterna ligger både längs bilvägar och på holmar, ungefär hälften av dem i Korpo. Ett tiotal finns i Houtskär och ett tiotal i Iniö, medan Nagu har några enstaka tomter som inte är aktiva.
Många skärgårdstomter, men även tomter i centrala Pargas
I Pargas är till exempel tomten i Parsby bredvid Malms skola, där den finska prästgården tidigare låg, en av tomterna som man kunde aktivera. Samma sak gäller lekparken bakom Runebergshuset, där det till och med finns byggrätt.
I Nagu arrenderade man ut tomterna på 1990-talet, långt innan församlingarna slogs ihop i och med kommunreformen.
För en del av markarrendeområdena börjar det bli aktuellt med förnyande av avtalen inom de närmaste fem till tio åren. Då är frågan om avtalen ska förlängas eller om man ska sälja.
Det har talats en del om att arrendepriserna kommer att skjuta i höjden då de ska förnyas, stämmer det?
– För arrenden längre än tio år eller försäljningar är det kyrkostyrelsen och kyrkomötet som i sista hand fastställer prisnivån. De förutsätter en årsavkastning på fem procent av tomtens värde och om vi lokalt föreslår en lägre nivå är det väldigt svårt att driva igenom.
I slutet av september samlas man till en gemensam intern palaver för att gå igenom strategin som i oktober går vidare till arbetsgruppen. Förhoppningen är att gemensamma kyrkofullmäktige hinner godkänna fastighetsstrategin ännu under det här årets lopp.
Det här äger Pargasförsamlingarna:
11 kyrkor och kapell
16 övriga kyrkliga byggnader
5 prästgårdar
5 församlingshem
2 lägergårdar (sammanlagt 6 byggnader)
9 aktielägenheter
14 bostadsfastigheter
26 bostäder i Solgårdsfonden
35 övriga byggnader
73 arrendeområden (tomter, åkerarrenden, jaktområden)
ca 330 ha skogsområden
ca 560 ha markområden (de 44 inaktiva tomterna räknas in här)
ca 120 ha vattenområden
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.