Förnyade Tackork gård kombinerar yoga och jakt — mångsidigt program för enskilda besökare och grupper


Lassi Määttä framför Tackork gårds gamla rökbastu. Foto: Lilly Björklund
Förra året började Lassi Määttä erbjuda brunchservering och bastubad på Tackork gård som en sidoverksamhet. Han märkte snabbt att gårdens vackra natur lockade många.
Tackork är en gammal men restaurerad bärgård i Nagu. Nuvarande ägare Määttä flyttade till gården sommaren 2017.
Gästhamn
Tackork gästhamn i Tackorkviken nära Pärnäs färja öppnade förra sommaren.
– Det fanns behov för en ny gästhamn i Nagu och jag tycker att den här platsen passade bra, säger Määttä.
Gästhamnen har tio bojplatser och några långtidsplatser, och erbjuder vatten, el, grill, diskplats, bastu, badtunna och toalett.

Tackork gästhamn öppnade förra sommaren. Foto: Lilly Björklund
Stuguthyrning
I augusti 2018 invigdes stuguthyrningen på gården. Määttä är delägare i Apukka resort som hyr ut så kallade stjärnstugor i Lappland.
Han ville hämta stugorna till Nagu, där man istället för norrsken kan betrakta havsörnar eller den vackra natthimlen genom glastaket.
På Tackork finns det tre stjärnstugor som går att hyra. De har sammanlagt plats för tolv gäster.

Genom stjärnstugornas glastak kan man betrakta havsörnarnas flykt eller den vackra natthimlen. Foto: Lilly Björklund
Fritidsaktiviteter
Förra augusti tog Määttä även fram aktiviteter för till exempel företagsgrupper.
– Programmet bestäms beroende på vilket tema gruppen vill ha. Att ordna fisketurer är en av gårdens huvudprodukter, säger Määttä.
Till gruppaktiviteterna hör båtutfärder, naturstigar, träningspass i naturen och olika typer av avkoppling så som yoga och klangmeditation.
Det går även att hyra kajak och SUP-bräde eller åka på utflykt med cykel eller den traditionella mopeden Pappa-Tunturi som finns på gården.

Tackorks kiosk och mopeden Pappa-Tunturi. Foto: Lilly Björklund
Jakt
Nya gruppaktiviteter med jakt som tema har utvecklats för i år. I höst erbjuds jakt på duva och änder. På vintern blir det fasanjakt.
Övernattning sker i vindskydd ute i naturen. Både erfarna jägare och nybörjare kan delta.
– Målet är att det ska finnas något för alla här. Familjer, par och sommargäster ska kunna komma hit och slappna av och njuta av naturen, säger Määttä.
Nöjda kunder
Määttä sökte från början enbart ett sommarställe med utrymme för fritidsaktiviteter för sin egen familj. Han upptäckte Tackork som var till salu och blev genast förälskad i gården.
– Miljön här är verkligen unik. Jag kände att jag ville hålla gården vid liv och tyckte att det fanns potential för att utveckla något större. I sommar har vi kommit i gång ordentligt, säger Määttä.
Tackork gård har haft ungefär 2500 besökare i sommar, per dag blir det ungefär 25 personer.
Hittills har gästerna varit väldigt nöjda, säger Määttä.
Jussi Suutarinen från Pemar har lagt till i gästhamnen med sin båt. Han är stamgäst på Tackork och är mycket belåten med servicen.
– Här är verkligen idylliskt. Tackorks brunch är min favorit, den är den absolut bästa jag har ätit, säger Suutarinen.

Jussi Suutarinen från Pemar är mycket nöjd med servicen på Tackork. Foto: Lilly Björklund
Historiska byggnader
Tackork gård håller öppet året runt. Varje dag serveras en brunch, som innehåller bär och ägg från egen gård, i den gamla huvudbyggnaden. I sommar öppnade även gårdens restaurang där det serveras middag.
Gården har lusthus med grill och lekplats och andra aktiviteter som passar barn. I Tackorks bod och sommarcafé finns gårdens egna och andra lokala produkter till salu.
Gårdens byggnader är från slutet av 1800–talet. På Tackork finns bland annat en historisk ladugård och en gammal rökbastu som gästerna får bada i ännu idag.
På gården finns hönor och en tupp, får, kaniner och katter.
Bärodlingen består för tillfället av Saskatoon, blåbärstry, havtorn, vinbär. Det finns även möjlighet till självplock.
Gårdens egna bin sköter pollineringen och ger dessutom honung.

Määttä konstaterar att plommonen snart är mogna och redo före skörd. Foto: Lilly Björklund
”Vill bevara den genuina känslan”
Määttä funderar ständigt på nya sätt att utveckla servicen. På gården håller man på att bygga nya utrymmen, bland annat en bastu i en av gårdens gamla silor. Den beräknas vara färdig i oktober.
Ett paket som innehåller boende, brunch, bastu och aktiviteter är nästa projekt på listan. Määttä skulle även vilja bygga en äventyrspark på området i framtiden, ifall det är möjligt.
– Trots alla nya utrymmen vill jag ändå bevara gården i originalskick så långt det går. Det är den genuina känslan som gör hela stället, säger Määttä.
Lassi Määttä har under två år utvecklat Tackork som lockar många och mycket av det han bjuder sina gäster på låter jättebra. Nytt för hösten berättar han att är jakt för erfarna och nybörjare. Det får mig att på allvar ställa frågor:
– Vill man verkligen gå tillbaka 100 år i civilisationen och ”slappna av” med att slakta för ändamålet uppfödda tama fasaner?
– Varför njuter en del av att slakta djur?
– Varför måste en del slakta djur för att slappna av?
– Varför kan inte företagaren bara bjuda på vackra naturupplevelser utan slakt, idkad t.o.m. av nybörjare?!
Eller är det bara i mina öron som det skorrar så illa med; ”Nya gruppaktiviteter med jakt som tema har utvecklats för i år. I höst erbjuds jakt på duva och änder. På vintern blir det fasanjakt. Både erfarna jägare och nybörjare kan delta.
– Målet är att det ska finnas något för alla här. Familjer, par och sommargäster ska kunna komma hit och slappna av och njuta av naturen, säger Määttä.”