Förhandlingarna om industrins kollektivavtal fortsätter — vid Sandvik hoppas man att det inte blir flera strejker


Sandvik Finland tillverkar gruvmaskiner i Åbo. Företaget hör till dem som påverkas av kollektivavtalsförhandlingarna mellan Teknologiindustrin och Industrifacket. ÅU-foto
Teknologiindustrin och Industrifacket fortsatte förhandlingarna om kollektivavtal på torsdagen.
Förhandlingarna har pågått sedan augusti, utan resultat. I december strejkade tiotusentals arbetstagare på grund av konflikten.
Chefsekonomen på Teknologiindustrin räknade i december ut att deras medlemsföretag förlorade 400 miljoner euro på strejken.
Hur mycket strejken påverkade exempelvis Sandvik i Åbo ekonomiskt är oklart, men stopp i produktionen stör alltid och innebär extra kostnader, konstaterar Mats Eriksson, vd för Sandvik i Finland.
— Vi lyckades säkra leveranserna till våra kunder i Åbo, då vi hade förberett oss på förhand genom att öka på övertidsarbetet och se till att ha alla nödvändiga komponenter till hands. Men nu hoppas vi förstås på att de som förhandlar kommer till ett resultat och att det inte blir flera strejker. Strejker påverkar Finlands exportindustri negativt, säger Eriksson.
Sandvik har ungefär 600 anställda i Åbo.
Åbovarvet tiger
Meyer Turku, en annan stor arbetsgivare i regionen, väljer att inte kommentera arbetsförhandlingarna och hur mycket en eventuell strejk påverkar företaget över huvud taget, meddelar kommunikationschef Tapani Mylly.
Åbovarvet har sedan tidigare problem och meddelade nyligen att deras nästa stora färja, Carnival Mardi Gras, blir försenad med två månader och levereras i oktober och inte i augusti. Deras senaste bygge Costa Smeralda försenades också.
Löner en av knäckfrågorna
Arbetsgivarna och facken förhandlar nu utan hjälp av riksförlikningsmannen, efter att båda parterna förkastat det senaste förlikningsförslaget i december.
Lönerna är en av knäckfrågorna, och ingen av parterna ansåg att det senaste förslaget om att höja lönerna med 2,4 procent under två år dög.
Parterna kommer inte heller överens om konkurrenskraftsavtalets 24 extra arbetstimmar, det vill säga huruvida arbetstagarna ska jobba 24 timmar mera i året.
Lönekostnaderna ökar med 1,4 procent om de 24 timmarna slopas, vilket borde beaktas i löneförhandlingar, enligt arbetsgivarparten.
Industrifacket anser i sin tur att arbetsgivarna överdriver kostnaderna för de extra timmarna.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.