Förflytta dig till innehållet

Företagen tror på minskad tillväxt nästa år

Trafomics ägare Eero Mäkinen och Finlands Näringslivs Jouni Hakala diskuterar Trafomics utmaningar det kommande året. Foto: Robin Sjöstrand


På tisdagen presenterade Finlands Näringsliv, intresseorganisationen för små och medelstora företag, sin företagsbarometer. Ska man gå efter den så väntar en minskad tillväxt för företagen nästa år.
– Överlag har vi fått ungefär samma resultat som i övriga barometrar som gjorts i Finland i höst. Det mest uppseendeväckande är att investeringarna i små och medelstora företag ser ut att minska sett till hela landet och det kan bli ett stort problem, säger Jouni Hakala från Finlands Näringsliv.
Minskningen är inte stor, bara en procentenhet, men det är ändå en indikation om vart ekonomin är på väg och enligt Hakala finns det en osäkerhet i luften just nu.
Barometern undersökte vad företagen tror om tre områden; efterfrågan, antal anställda och investeringar. De två första punkterna visar på en liten eller medelstor ökning och i och med att investeringarna tros sjunka blir helheten en ökning på sex procentenheter jämfört med förra året.
Det ser ungefär likadant ut i Sydvästra Finland.
– Den här landsändan ligger ganska nära medeltalet. Efterfrågan växer mindre än i resten av landet, men investeringarna ökar faktiskt. Att det inte blir större tillväxt här tror jag kan bero på att företagen snart ligger på sin maximala kapacitet. Då är det helt enkelt svårt att växa mer, säger Hakala.

Avstannandet märks i Resoföretag

Resoföretaget Trafomic, som levererar elektronik till bland annat fartyg och gruvindustrin, har märkt av den vändande trenden, enligt ägaren Eero Mäkinen.
– Kunderna är försiktiga och beställer just nu absolut inte mer än vad de behöver för tillfället. Det påverkar oss förstås, säger han.
Beställningarna ligger just nu på ungefär hälften av 2018 års toppnivå. Mäkinen tycker ändå inte att det finns någon orsak till oro i det här skedet.
– Det är ingen känsla av recession, direkt. Vi jobbar på med egna krafter och på det sättet hoppas vi att kunna växa.

Inga större nyheter

Professor emeritus i nationalekonomi, Johan Willner, säger att Finlands Näringslivs barometer inte kommer med några större sensationer.
– Några företag tror att de får en uppgång och några att de får det svårt. Som helhet ser läget varken positivt eller nattsvart ut, säger han.
Enligt honom är det viktigt att komma ihåg att Finlands Näringsliv är en intresseorganisation och att barometern bygger på uppskattningar.
– Men visst, säger de att det är så här företagen tror att det kommer att bli så går det ju inte att säga emot.

Professor emeritus i nationalekonomi Johan Willner, säger att det finns en viss fördel i att inte reagera genast på konjunkturändringar. Foto: ÅU

Den politiska styrningen viktig

Men man kan ändå inte dra för stora växlar på resultatet, enligt Willner. För den gemene finländaren har små och medelstora företags ekonomiska situation nämligen inte en så stor påverkan rent ekonomiskt.
– Där är det de större konjunkturprognoserna som är viktigare. Enligt både Finlands Banks och Aktias prognoser så visar de ändå också på en motsvarande trend – det vill säga en viss avmattning i tillväxten.
Nu hänger mycket på hur regeringen sköter ekonomipolitiken.
– Det finns en risk med att dra i handbromsen just nu. Bromsningar har en benägenhet att förvärra situationen. Till exempel är det en rätt så genomgående åsikt bland nationalekonomerna i
Finland att recessionen på 90-talet förvärrades av alla sparåtgärder.
De stödåtgärder som EU har försökt sig på har gått åt fel håll enligt Willner, och han vill se att stöden sätts in vid rätt tidpunkt och på rätt ställe.
– Om staten väljer att bygga när ingen annan bygger, så är det ju ett stöd i sig. Och det som sker i statliga sektorn brukar ju smitta av sig till den privata.
Barometern baseras på ett frågeformulär som skickats ut till företagen i november. 770 företag svarade på enkäten.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter