Företagen trivs i Lundo – Pargas och Åbo är sämst i klassen

Om du är företagare i Egentliga Finland så är det i Åbos kranskommuner du ska slå ner dina bopålar. Enligt landskapsprognosen, som publicerades av Företagarna i Egentliga Finland och OP Åboland i torsdags, så är framförallt Lundo och Pemar de kommuner som erbjuder bäst möjligheter för företag att vara livskraftiga.
I barometern sammanställs företagens nöjdhet med kommunerna de verkar i och listan innehåller de tio kommuner som man har fått flest svar från.
Lundo är ohotad etta, för i Åbos nordöstra granne tycker hela 92 procent av de företag som svarat att företagsmiljön i kommunen är bra eller utmärkt. Inte en enda av de svarande ansåg företagsmiljön vara nöjaktig eller dålig, utan de sista åtta procenten kom från kan inte säga-alternativet.
Lundos kommundirektör Esko Poikela säger att det är svårt att kort förklara vad man gör som ingen annan gör.
– Förenklat man kan säga att vi för en aktivt företagsvänlig politik och har gjort det länge. Lundo har varit i den nationella toppen i tiotals år när det gäller företagsklimatet. Men ska man gå in på detaljer så handlar det om att vi i alla delar av den politiska processen tar företagarna i beaktande.
Rätt storlek och företagsvänlig politik
Poikela säger att det till viss del har att göra med kommunens storlek. Med 20 000 invånare är man tillräckligt stor för att kunna erbjuda möjligheter, men tillräckligt liten för att kunna fokusera på enskilda behov och erbjuda personlig service.
– Här kan vi hänvisa till en ansvarsperson istället för en anonym avdelning – och det gör saker och ting enklare både för oss och företagarna. När det gäller stadsplanering och tillstånd så har vi också bland de snabbaste behandlingstiderna i landet, säger han.

Lundo rankas också högst när frågan gäller samarbetet mellan kommunen och företaget. Där säger 86 procent av de Lundoföretag som svarade på enkäten att samarbetet är utmärkt eller bra. Inte heller här ansåg någon att samarbetet fungerar dåligt.
Hur lyckas man hålla alla nöjda?
– Det gör man inte, och här hade vi säkert lite tur med vem som har svarat på enkäten. Det finns säkert missnöjda företagare också – det är som sagt omöjligt att hålla alla nöjda.
Spälkar upp större projekt
En annan linje som kommunen har tagit är att dela upp stora projekt i mindre helheter, för att på så sätt erbjuda mindre företag chansen att delta i offertrundorna.
– När vi fixade ny luftkonditionering gjorde vi bland annat så att vi gjorde en offertförfrågan för själva systemet och en till för installationen. Samma sak när vi byggde stockelementhus. Ett företag vann offertrundan för själva tillverkningen av stockhuset, och ett annat företag fick sätta ihop dem, säger Poikela
Företagsmiljön
1. Lundo (Förra årets placering: 1): 92 % (antal procent som anser företagsmiljön vara bra eller utmärkt)
2. Pemar (-): 89 %
3. Nådendal (2): 79 %
4. S:t Karins (2): 71 %
5. Nystad (10): 59 %
6. Salo (6): 51 %
(Kimitoön: 50 %)*
7. Loimaa (9): 47 %
8. Reso (5): 44 %
9 Pargas (8) 42 %
10. Åbo (7) 36 %
Källa: Landskapsprognosen.
*Endast de tio kommuner med flest svar redogjordes för, därför är Kimitoön inom parentes.
Kommundirektären säger också att Lundo har en viss nytta av att ligga i närheten av en större stad som Åbo.
– Vi kan bland annat utnyttja tjänsterna som Turku Business Region och Turku Science Park erbjuder företag – men det gäller å andra sidan alla kommuner i Åboregionen.
Pargas och Åbo sist i listorna
Också Pemar rankas högt hos sina egna företagare. På bägge listorna ligger kommunen tvåa och har petat ner Nådendal till tredjeplatsen jämfört med förra året.
89 procent av de som svarat i Pemar anser kommunen ha bra eller utmärkt företagsmiljö, och 78 procent anser att samarbetet med kommunen fungerar bra eller utmärkt.
Endast fyra procent av Pemarföretagen gav nöjaktigt eller dåligt som svar på båda frågorna.
Sämst bland de tio kommuner med flest svar är Pargas och Åbo, som har tagit jumboplaceringarna efter att Nystad och Loimaa har ryckt upp sig sedan förra året.
Åbo har bottenplaceringen när det gäller företagarmiljön, där endast 36 procent av de företag som svarat anser att företagsmiljön är bra eller utmärkt – åtta procent anser att miljön är dålig.
Pargas kommer på en icke-smickrande nästsista plats där 42 procent svarade att företagsmiljön är bra eller utmärkt, medan tolv procent svarade att den är dålig.
Städerna byter plats när det gäller samarbetet mellan stad och företag, och Pargas är klart sämst med 21 procent som anser att samarbetet är bra eller utmärkt, medan 24 procent anser att det är dåligt.
”Oroväckande att åsikterna inte kommer till oss”
Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén låter bekymrad när han får höra resultaten. Enligt honom har Pargas en längre tid legat i botten av sådana jämförelser, men de senaste åren har man satsat mycket på att möta och stöda de lokala företagen.
– Det är oroväckande att vi inte möter de här åsikterna i de samarbetsforum vi har med företagen. Om vi inte får respons om vad som är fel kan vi inte korrigera det heller. Men vi måste förstås ta en närmare titt på resultatet och analysera det, säger han.
De senaste åren har staden bland annat varit med att starta projektet Spira som ska stärka företag i Åboland. Pargas har också en egen företagsrådgivning med näringslivschef Tomas Eklund och företagsutvecklare John Forsman.
– Jag måste prata närmare med dem som jobbar dagligen med det här, innan jag kan dra några slutsatser om varför resultaten gått ner.

Nygrén säger att han redan innan varit i kontakt med Esko Poikela i Lundo för ett framtida studiebesök.
– Men vi gjorde ett studiebesök till S:t Karins också för några år sedan när de toppade listorna, och i ärlighetens namn såg jag ingen större skillnad på vad de gjorde och vi gjorde.
Kan det vara så att det är gamla oförätter eller gammal vana som ligger i botten för missnöjet?
– Nå, det är klart att det kan vara så, men Pargas skiljer sig på andra sätt också. Det är en industristad och vi har dessutom många riktigt små företag. Vi får helt enkelt försöka luska fram var skon klämmer och jobba för att förbättra läget, säger Nygrén.
Samarbetet med kommunen
1. Lundo (Förra årets placering: 2.) 86 % (antal procent som anser samarbetet vara braeller utmärkt)
2. Pemar (-) 78 %
3. Nådendal (1) 77 %
4. S:t Karins (4) 74 %
5. Salo (6) 54 %
6. Nystad (10) 41 %
(Kimitoön: 41 %)*
7. Reso (5) 33 %
8. Loimaa (9.) 25 %
9. Åbo (8.) 23 %
10. Pargas (7) 21 %
Man behöver bara ta sig en titt på kranskommunerna till Åbo, dvs. Reso, Lundo
och S:t Karins, så ser man, att det stämmer, beklagligt men tyvärr sant…..