Företagarpriset i Pargas till maratonlöpande målfärgstillverkare

För GVK Coating Technologys vd Anssi Seppinen är utmärkelsen i sig inget som inverkar på verksamheten, målsättningen är fortfarande att fortsätta leverera högklassiga målfärgsprodukter både direkt till konsumenterna och till företagets kunder inom byggnadsindustrin på olika håll i världen. Omkring 30 procent av det GVK tillverkar går på export.
– Visst är det ju trevligt att bolaget uppmärksammas efter alla dessa år, säger Seppinen och påminner att man är landets tredje största målfärgstillverkare efter jättarna Tikkurila och Teknos.
I dagens läge står GVK stadigt på tre ben: exporten av industri- och vägmarkeringsfärger, vattenburna målfärger främst för träförädlingsindustrin och ”vanliga” handels- och byggfärger.
Kvalitetssäkringen är något man redan tidigt gick in för, det är väldigt få andra mindre målfärgsfabriker som är ISO-certifierade.
Initiativrik 75-åring
GVK räknar sin historia från efterkrigsåret 1946, då företaget grundades i Åbo som Oy La Purete Ab och specialiserade sig på att tillverka Eau de Cologne. Redan kort därefter tog man in också andra dofter och hudvårdsprodukter i produktsortimentet.
GVK Coating Technology
- Grundades 1946 i Åbo som Oy La Purete Ab.
- Köptes 1955 av Aimo Virtanen som flyttade företaget till Pargas.
- Lanserade sin första oljefärg 1959.
- Den första fabriksbyggnaden i Pargas öppnade 1971, namnet byttes till Pargas Färgfabrik.
- 1983 såldes företaget till svenska Geveko Industri Ab.
- 1986 brann den gamla fabriksbyggnaden ner, men man kunde kort därefter fortsätta i den nya byggnaden som var nästan klar. Namnet Geveko togs i bruk under samma år.
- 2013 blev företaget igen finskägt då vd Anssi Seppinen med kumpaner köpte företaget och namnet byttes till GVK Coating Technology.
Målfärgsutvecklingen började 1957, efter att Aimo Virtanen köpt företaget och flyttat det till Pargas. Kemisten Bo-Erik Jensen var den som utvecklade Puretes första oljefärg 1959 och några år senare lanserades linoljefärgen Lappi, som ännu i dag hör till företagets spetsprodukter.
– Vissa beståndsdelar har bytts ut med åren och bland annat har färgen fått moderna mögelbekämpningsmedel, berättar Seppinen.
Produktutvecklingen och produktionen skedde på den tiden i anspråkslösa förhållanden. Den första fabriksbyggnaden i Pargas stod klar 1971 och kort därefter byttes företagsnamnet till Pargas Färgfabrik. För nuvarande generationer är det tiden i svensk ägo åren 1984–2013 då bolaget ägdes av Geveko-koncernen som fastnat i minnet.
Bolaget igen finskägt sedan 2013
Seppinen kom själv med i bilden år 2007 då han utnämndes till vd och sex år senare köpte han tillsammans med två affärskumpaner företaget som då döptes om till GVK Coating Technology – men i folkmun lever namnet ”Ge-Ve-Kå” fortfarande kvar.
Valet att hålla de bekanta bokstäverna kvar var rätt självklart, eftersom det var viktigt att kunderna skulle ha lättare att känna igen och komma ihåg namnet.
Utmaningar och motgångar har det minsann funnits gott om. 1986 brann hela den gamla fabriksbyggnaden ner. Bilindustrin som varit en viktig kund drabbades av enorma nedskärningar i samband med recessionen på 1990-talet. Senare gick man miste om immaterialrätten till en produkt man utvecklat för en tidigare samarbetspartner.

– Jag lyfter verkligen på hatten åt mina företrädare som hållit bolaget flytande på en marknad som varit mogen sedan flera tiotals år tillbaka. Det är inte enkelt att som ett relativt litet företag tampas med jättarna som har omsättningar på flera hundratals miljoner. Delvis handlar det förstås om tur, men också om att man genom alla årtionden skött saker och ting på ett bra sätt.
”Konsten är inte att växa snabbt”
Seppinen ser på företagandet som ett maratonlopp, rentav ett ultradistanslopp, inte som en sprinttävling. Han poängterar att det bara är en pytteliten del av alla företag som finns i dag som kan säga att de faktiskt har över 75 år på nacken.
– Konsten är inte att växa snabbt, utan att växa och hållas vid liv. Det är den strategin som också i det långa loppet genererar mest nytta åt samhället.
Då Seppinen och hans kompanjoner tog över bolaget 2013 var utsikterna inte de bästa. För Geveko-koncernen var den ”lilla målfärgsfabriken i Pargas” inte något som hörde till koncernens kärnverksamhet.
– Frågan är om det alls hade funnits någon verksamhet kvar i dag om vi inte hade agerat där och då.
Patent sällsynt i branschen
På senare år har man utvecklat en ny lösning för tätmembrantillverkning som man har patent på – som enda aktör i världen.
– Det är över lag väldigt sällsynt med patenter inom målfärgsindustrin, men de två vi har i dag kommer inte att bli de sista, påpekar Seppinen.
Företaget frångick redan i ett tidigt skede lösningsmedelsburna färger och hörde till de första som lanserade vattenburna industrifärger.
– Man skulle kanske inte tro det i och med branschen vi verkar i, men vi använder faktiskt mindre tvättvatten än industrin i genomsnitt gör.
Flexibiliteten en viktig konkurrensfördel
Som en mindre aktör har man möjligheten att vara flexibel, vilket märktes då coronapandemin plötsligt gjorde att efterfrågan på handsprit ökade explosionsartat. Man jobbade på i tre skift med produktionen.
I dagens läge sysselsätter man ett knappt tjugotal personer plus säsongsanställda, då handspritsproduktionen var som störst roterade ett fyrtiotal personer i fabriken.
– Då efterfrågan var som störst var vi under en kort tid marknadsledande på den fronten i landet, nu är vi tredje störst.
Ny produkt på gång
För tillfället är det bristen på råvaror som är det största problemet. Det för med sig prisökningar och en utmaning för lönsamheten.

– Vi kan inte spara i våra recept, utan måste hitta andra sätt att anpassa oss till den rådande situationen. Nu kommer vi till exempel att börja tillverka pumpdelar till flaskor av olika typer, eftersom det råder en skriande brist på dem. Det kan bli vårt fjärde stödben i framtiden och ett sätt att ytterligare trygga försörjningsberedskapen i Finland.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.