Förflytta dig till innehållet

Företagarnas socialskydd har kommit i skymundan – Elos vd Calle Pettersson vill råda bot på det här

Arkiv/Emilia Örnmark
man vid ett gult trähus
ÅU träffar Elos vd Carl Pettersson i Dragsfjärd under hans första semesterdag. Familjens fasta adress är Helsingfors, men speciellt sommartid är det på släktgården i Kärra som familjen håller till. Här är han avbildad vid före detta Ytterkulla skola, där han själv gått.

Ett bättre pensionsskydd för företagarna är aktuellt i och med ett nytt lagförslag från regeringen. Företagarnas pensionsförsäkring ändras nämligen vid årsskiftet och målet är att företagarens arbetsinkomst bättre ska motsvara värdet på företagarens arbetsinsats.

– Det viktigaste här är pensionsförsäkringens koppling till socialskydd, säger Carl Pettersson, vd för arbetspensionsförsäkringsbolaget Elo.

Jobbet som Elos vd tillträdde Pettersson i höstas. Tidigare var han vd för Veritas Pensionsförsäkring.

Nivån på pensionsskyddet påverkar socialskyddet som till exempel föräldrapenning, sjukdagpenning och invalidpension, alltså livssituationer som är svåra att förutse och planera.

– Som bransch har vi inte klarat av att informera om vikten av företagarnas socialskydd. Därför finns nu kritik om att pensionsförsäkring är något stelt, otydligt och dyrt, säger Pettersson.

Mer dialog eftersträvas

Enligt Pettersson är det ofta pensionsutbetalningen efter avslutad karriär som folk tänker på då dessa frågor aktualiseras. Pensionsfrågor kan kännas avlägsna, då man räknar att ha tiotals år av arbetsför ålder kvar.

Nu är planen att från Elo nå ut med information och att få till mer dialog med företagarna.

– Det viktigaste är att företagarna vet hur systemet fungerar och är medvetna om att de inte automatiskt har samma skydd som arbetstagare. Vet man vad som gäller blir det inga tråkiga överraskningar som kan gå ut över hela familjen, säger Pettersson.

Hälften av företagarna har för dåligt skydd

Företagarna har ett eget system för pensionsförsäkring. I Finland är 200 000 företagare försäkrade, 85 000 av dem hos marknadsledaren Elo. I motsats till arbetstagare har företagarna ett bredare ansvar för sitt socialskydd gällande vilken nivå det fastställs till.

– I dag har femtio procent av företagarna ett för dåligt skydd, enligt Pensionsskyddscentralens undersökning år 2020, vet Pettersson.

I gällande lag finns nämligen tolkningsmöjligheter.

Nivån för pensionsskyddet ska gå enligt arbetsinkomsten, vilken motsvarar lönen för en arbetstagare. Enligt dagens praxis bedöms företagares arbetsinkomst enligt de uppgifter om inkomsten som företagaren uppger. Det här har lett till att nivån på arbetsinkomsten inte alltid motsvarar företagarens arbetsinsats.

– Många företagare har bara fortsatt i åratal enligt samma nivå, även om företaget har utvecklats. Framöver är det tänkt att nivån ska leva med i utvecklingen, säger Pettersson.

Det blir dyrt för staten

Medelnivån för den uppskattade arbetsinsatsen har sjunkit genom åren.

För att företagarna ska få sin pension går staten emellan med den summa som fattas. Det här dessutom i en tid då det är få som jobbar jämfört med de stora årskullarna som nu uppnår pensionsålder.

För drygt tio år sedan kostade mellanskillnaden för pensionsutbetalningar staten 100 miljoner euro, medan summan år 2020 uppgick till 350 miljoner euro.

Ny lag ska ge tydligare riktlinjer

Det nya lagförslaget ska komma med tydligare riktlinjer om på vilken nivå skyddet ska vara och hur det ska fastställas. Dessutom ingår framöver en obligatorisk granskning av nivån med tre års mellanrum.

Pettersson ger företagare rådet att kontakta sitt pensionsbolag för att diskutera, bedöma och uppskatta vad man har råd och möjligheter till.

– Företagande handlar långt om riskanalys. Men visst är det dyrt med pensionsförsäkring, det är en utmaning. Det handlar om en balansgång. Vår uppgift är att hjälpa till att bedöma riskerna, säger Pettersson.

Lagförslaget ska behandlas under hösten och tanken är att den nya lagen träder i kraft vid årsskiftet.

– Det här är ett steg i rätt riktning, även om det inte löser alla problem gällande företagarnas pensionsskydd.

Den nya lagen kräver inte några konkreta åtgärder från företagarnas sida, men den kräver att pensionsbolagen är i kontakt med sina kunder.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter