"Företagarlivet är mera spännande än skrämmande"


För Mikaela Pappila bjuder skärgårdslanskapet både på utmaningar och möjligheter. Foto: Andrea Wiklund.
Att ta steget från anställd till egenföretagare känns ofta skrämmande.
Så var också fallet för Mikaela Pappila, som driver planeringsbyrån Pappila Design, specialiserad på småhusplanering.
– Jag funderade länge på att starta eget, men vågade inte riktigt. Det var min man som gav mig den sista knuffen jag behövde, han påpekade att jag måste helt enkelt prova, om det går så går det, berättar Pappila.
Pappila kommer ursprungligen från Nagu och är utbildad till byggnadsingenjör i Ekenäs. Sin högre yrkeshögskoleexamen har hon tagit vid yrkeshögskolan i Åbo.
Pappila berättar att hon förut jobbade i Pargas, vilket innebar en lång arbetsresa från Nådendal. Hon ville ha mera tid med sin familj, och samtidigt arbeta med det hon älskar. Genom att starta eget kan hon nu kombinera familj och arbete, då kontoret finns hemma.
– Det kan dock vara en utmaning att se efter barn och jobba samtidigt, medger hon med ett skratt.
Erfarenhet av branschen
Sedan Pappila blev utexaminerad har hon arbetat bland annat på arkitektbyrå i Ekenäs och ingenjörsbyrå i Pargas. Hon är välbekant med sitt yrke och har utvecklats mycket under sina år.
– Så för mig är det bara själva företagsdelen som är ny, jag har en fördel då jag inte samtidigt behöver lära mig yrket från grunden. Men visst är livet som egenföretagare krävande, med allt som jag måste hålla reda på. Sist och slutligen är det ändå mera spännande än det är skrämmande.
Pappila påbörjar ett projekt genom en träff med kunden på platsen för projektet, vilket är en viktig för att hon ska kunna bedöma kraven som ställs på byggnaden. Sedan gör hon upp en skiss, som hon går igenom och omarbetar tillsammans med kunden. Efter det kan det lämnas in en ansökan om bygglov.
– Det bästa är att jag får vara med om hela processen, från endast en idé hos kunden till en färdig byggnad.
Viktigt med sociala färdigheter
Pappila betonar betydelsen av ett nätverk, kontakter är viktiga för att klara sig som egenföretagare.
– I detta jobb behöver man ha kontakter, jag tycker om att kunna hänvisa mina kunder vidare för delar av projektet som jag inte har befogenhet att utföra. Man måste också kunna tas med människor, och samarbeta med olika sorters personligheter för att få jobbet att flyta.
Som en kvinnlig företagare i en mansdominerad bransch har hon några få gånger har stött på fördomar.
– Men fördomarna brukar försvinna när de ser mina skisser, ler Pappila.
Skärgården som arbetsplats
Skärgården har länge varit en del av Pappilas arbetsmiljö, och då man bygger ett hus i skärgården behöver man ta vissa saker i beaktande.
– Klimatet är väldigt annorlunda, fukten som finns i skärgården är en utmaning för byggnader. Regnet kommer med hårda vindar vågrätt, vilket medför att det kan tränga in i byggnader som inte är rätt planerade. Vädersträcken är även extra viktiga i skärgården, man måste tänka på varifrån solljuset kommer och hur fönster bör anpassas enligt det.
Grunden i skärgården består ofta av berg, vilket för med sig utmaningar för bland annat avloppsvattnet.
– Allt flera vill ha moderna bekvämligheter så som inomhustoalett även på sommarstugan, och då behöver vattnet någonstans att ta vägen.
Enligt Pappila finns det även en motsatt trend, där man inte ens vill ha el på sommarstugan utan ”gå tillbaka” till en mera enkel byggnadsstil.
Mikaela Pappila
- Ålder: 39 år
- Familj: Man, dottern Emma och sonen Emil.
- Bor: Nådendal
- Gör på fritiden: Målar akvarell och tycker om att spela golf, då fritid finns.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.