Företagare i Egentliga Finland efterlyser kompetenta arbetstagare – livslångt lärande viktigt i framtiden

Hälften av företagen i Egentliga Finland anser att den nuvarande expertisnivån bland arbetstagare är bra. Drygt 40 procent är tillfredsställda och cirka sju procent anser nivån vara tillräcklig.
Resultatet framgår i en enkät som Taloustutkimus genomfört med drygt 300 företagare i regionen.
Undersökningen är del av ett större nätverkssamarbete som Sitra inlett med nio olika områden i Finland.
Bakom samarbetet ligger en gemensam syn på ett Finland som satsar på livslångt lärande.
Tanken är att företagare, läroanstalter, beslutsfattare, organisationer och offentliga aktörer som jobbar för att utveckla livskraften i ett område, ska dela kunskap och lära av varandra.
Bättre samarbete med utbildningar
I varje område har företagare, totalt över 2 000, svarat på enkäten för att kartlägga vilka effekter samhällets megatrender har på näringslivet.
Bland megatrenderna som påverkar affärsutvecklingen i Egentliga Finland mest är den demografiska utvecklingen, och diskrepanser mellan speciellt arbetsplatser och utbildningar, framgick det ur enkäten. Likaså digitalisering och automatisering.
Av de som svarade i Egentliga Finland angav 20 procent att de för ett aktivt samarbete med läroanstalter. 41 procent för ett sporadiskt samarbete, och nio procent uppgav att ett sådant samarbete intresserar dem.
Av dessa tycker 66 procent att det mest centrala är för affärsutvecklingen är att hitta nya kompetenser.
Knappt 20 procent av de som svarade har inte möjlighet eller intresse för ett liknande samarbete.
Jämfört med de övriga områdena ser företagare i Egentliga Finland ett samarbete med läroanstalter som viktigt.
Utöver kompetensbehovet, uppgavs de största utmaningarna för näringslivet vara bland annat klimatkrisen, byråkratin, utflyttningen, coronapandemins efterdyningar och den sjunkande nativiteten.

Kompetensens tid
Egentliga Finland och de övriga områdena bjöds in till samarbetet för de nätverk som redan finns där. Sitras roll är inte att lära, utan att främja områdenas arbete och påskynda utvecklingen, säger projektchef Helena Mustikainen.
Sitra koordinerar samarbetet genom att erbjuda en gemensam plattform och stödja aktörerna.
I dag tisdag klockan 16 drar Sitra det första av tre nätverksmöten i regionen. Följande två forum, som går under namnet Kompetensens tid, sker den 6 och 27 maj.
Under året ordnas även ett utbildningsprogram avsett för områdenas centrala aktörer.
Modeller och lärdomar som föds ur samarbetet ska göras tillgängliga även för andra områden i Finland.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.