Företagandet och uppfinnarränderna går aldrig ur – målarfärgsgurun Aimo Virtanen i Pargas fyller 90 på lördag

Uppfinnarränderna går aldrig ur, sägs det. Det stämmer bra in på Pargasbon Aimo Virtanen som på lördag firar sin 90-årsdag. Han är fortfarande en idéspruta av rang – och har en massa historier på lager.
Virtanen är främst känd som urfadern till målarfärgsindustrin på orten. Han inledde industriell tillverkning av färger redan år 1959 i Pargas.
I mitten av 1980-talet lämnade Virtanen färgbranschen, men endast tillfälligt, då han sålde fabriken till en större aktör.
I början av 1990-talet grundade han dagens Virtasen Maalitehdas, där Kimmo Suomi i dag fungerar som vd.
Virtanen steg själv åt sidan från den dagliga verksamheten redan för 20 år sedan då han fyllt 70 år, men han ses och hörs fortfarande som företagets ansikte utåt i marknadsföringen.
Branschen egentligen en slump
Virtanen har alltid varit en företagare ut i fingerspetsarna. Idéer och uppfinningar dyker fortfarande upp titt som tätt och han jobbar fortfarande med olika projekt.
– Jag har ända sedan jag var liten tyckt om att göra praktiska saker. Företagandet kom på sätt och vis in i bilden som ett arv, eftersom släkten alltid varit företagsam. Att det råkade bli just målarfärger är sedan mer av en slump egentligen.
Då han sålde verksamheten i mitten av 1980-talet konstaterade han att han inte vill bli kvar i huset som anställd, utan steg helt åt sidan.
Företagandet ser han som mer än ett heldagsjobb, men trots det har han alltid hållit fast vid principen om att se till att sova åtta timmar i dygnet.
– Det är som att sätta pengar på banken, säger han.
Cirkulär ekonomi innan termen blev populär
Det var dåliga erfarenheter som enligt Virtanen själv ”tvingade” honom att börja utveckla egna målarfärger i slutet av 1950-talet.
Han fick i uppdrag av sina föräldrar att måla hemmet, men konstaterade att de dåvarande utomhusfärgerna var för dåliga. De ville inte riktigt torka och kvaliteten var inget vidare.
– Jag tänkte att man nog måste kunna tillverka bättre färger än så. Jag började snacka med yrkesmän, läste branschlitteratur och började tillverka sin egen utrustning för att framställa målarfärg. De första maskinerna byggde jag ihop av gamla skrotdelar. Tillverkningen började på rökbastuns vind och jag började sälja produkten med hjälp av tidningsannonser.

År 1959 tillverkade Virtanen 30 000 kilogram målarfärg – och volymen ökade år för år i takt med att utrustningen utvecklades.
Den första blandaren bestod av en halverad tunna och en 16 millimeters axel med en fläns. Senare användes en gammal betongblandare och till sist en stomme från en gammal fartygsångpanna.
Vidareutvecklingen av maskinparken skedde enligt dagens trender med återvunnet material. Fem år efter att tillverkningen inletts, tillverkade Virtanen år 1964 redan 540 000 kilogram färg med – enligt dagens mått – väldigt anspråkslösa metoder.
Efter bastuvinden flyttade maskinerna ut bredvid rökbastun, senare till ladugården och slutligen till en fabriksbyggnad byggd för ändamålet år 1971 under namnet Pargas Färgfabrik.
Den linoljebaserade flaggskeppsprodukten, fyra oljors färgen, har tillverkats enligt samma recept sedan 1963.
Gott om goda idéer
Virtasen Maalitehdas nuvarande vd Kimmo Suomi säger att Aimo så gott som varje gång kommer med något förbättrings- eller utvecklingsförslag då han besöker fabriken. Oftast brukar idéerna dessutom vara goda.
– Han är verkligen ”Muddais MacGyver”, han har dessutom en oerhörd energi, skrattar Suomi.
I januari 1984 sålde Virtanen sitt företag till den svenska Geveko-koncernen.
Sju år senare var det dags för en nystart. Okram Oy – senare Virtasen Maalitehdas Oy – inledde sin verksamhet under Virtanens vakande öga.
För ett tjugotal år sedan kom också tvättmedel in i sortimentet. Efter en generationsväxling har den delen av verksamheten övergått till Aimos dotter.
– I dag har Kimmo nog litet bättre grejer till sitt förfogande än jag hade då jag började, skrattar målarfärgstillverkaren emeritus.
Ett gott rykte det viktigaste
År 2008, då Aimo Virtanen intervjuades inför sin 75-årsdag, konstaterade han att han var mest stolt över att ha kunnat sysselsätta människor med hundratals årsverken och att såväl målarfärger som tvättmedel åkt ut över Rävsundsbron från Pargas – och pengar kommit in till staden.
Den största stoltheten känner han ändå över att produkterna har ett gott anseende.
Det håller han fortfarande fast vid.
Sin bemärkelsedag kommer Virtanen att fira inom familjen utan någon desto större mottagning.
– Jag förstod att fabrikens anställda är på väg hit på fredag, men i övrigt firar jag med familjen och goda vänner, säger han.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.