Företag i Egentliga Finland vill se mer invandrad arbetskraft – ”Läget är kritiskt”

I en färsk undersökning som handelskamrarna har gjort bland sina medlemmar framkommer att 84 procent av företagen anser att det vore viktigt att öka den arbetskraftsrelaterade invandringen till Finland under kommande regeringsperiod.
I enkäten ansåg 40 procent att det är mycket viktigt att denna typ av invandring ökar och 44 procent att det är någorlunda viktigt. Av de svarande ansåg 10,9 procent att det inte alls är viktigt.
I undersökningen deltog 165 av Åbo handelskammares medlemmar. Av dem ansåg 86,7 procent att ämnet var mycket eller någorlunda viktigt.
– Det är viktigt att trygga tillgången till arbetskraft så att vi kan skapa tillväxt och framgång. Vi tror att det är viktigt att bredda rekryteringskanalernas mångfald och öka mångfalden i företagen i framtiden. Vi anser att internationell rekrytering och arbetskraftsrelaterad invandring har en viktig plats i den helheten, säger Telestes vd Esa Harju .
Begränsande redan nu
Av enkäten framkommer att bristen på yrkeskunnig arbetskraft begränsar företagens verksamhet redan i dag. Av de svarande meddelade 37 procent att bristen på arbetskraft påpekar verksamheten i företagen.
Det är bara en otillräcklig efterfrågan som är en större störande faktor.
Borde vara spetsprojekt
Handelskamrarna har föreslagit att försnabbandet av den arbetskraftsrelaterade invandringen borde vara ett av spetsprojekten under nästa regeringsperiod så att inte den allt större bristen på expertis inte blir en bestående flaskhals för företagens tillväxt och Finlands ekonomiska tillväxt.
– Läget är kritiskt i företagen och bristen på kunnig arbetskraft kommer att förvärras. Följderna av en åldrande befolkning kommer att skönjas på allvar under det kommande årtiondet. Utan kunnig arbetskraft kommer företagen inte ha möjlighet att nå framgång och sysselsättning, säger Centralhandelskammarens vd Juho Romakkaniemi .
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.