Förflytta dig till innehållet

Företag i Åbotrakten trakasseras på nätet – ändå har många oroväckande dålig koll på datasäkerheten

Arkiv
Fingrar skriver på tangentbord.
Hoten mot datasäkerheten ökade under förra året, uppger företag i Egentliga Finland.

Enligt en enkät som Åbo handelskammare låtit göra är företag drabbade av fientliga trakasserier och hot som har med datasäkerhet att göra. Enkäten besvarades av 114 verkställande direktörer på företag i Egentliga Finland.

Petri Syväjärvi som är ordförande för handelskammarens ICT-utskott är orolig över resultaten.

– Trots att man pratar om hot mot datasäkerheten hela tiden och det finns mycket information om ämnet så har förhållningssättet till hoten inte förändrats märkbart i företagen, säger Syväjärvi som till vardags är vd för Louneas företagstjänster.

Sämre resultat än i fjol

Av de svarande uppskattade 56 procent att datasäkerhetshoten hade blivit fler under det gångna året. Motsvarande resultat 2022 var 51 procent. Av de öppna svaren att döma utsätts företagen för informationsfiske, fientliga kontakter från utlandet och trollning, det vill säga trakasserier över nätet.

– Var fjärde kunde inte säga om datasäkerhetshoten hade ökat i företaget. Det är också oroväckande. Det är all anledning att fundera på om det i så fall beror på att man till exempel inte fäst tillräckligt mycket uppmärksamhet vid ämnet eller att ingen har ansvar för det. För att vi ska uppnå bättre resultat krävs det onekligen också aktivitet av oss som jobbar med ICT, säger Syväjärvi.

Bättre på distans

Syväjärvi är glad att till och med 61 procent uppgav att de satsar på datasäkerheten när de jobbar på distans. I fjol var resultatet 53 procent.

– I och för sig borde andelen vara närmare 100 för att vi ska känna oss helt trygga.

Enligt enkäten jobbar man i majoriteten av företagen på distans en till två dagar i veckan.

Över hälften av företagen i Egentliga Finland kompenserar sina anställda för distansarbetsredskap som möjliggör smidigt distansjobb. Mest kompenserar man för datorer, internetanslutningar och möbler.

Svalare och mörkare på jobbet

I handelskammarens enkät frågade man också om företagen hade vidtagit åtgärder för att minska energikostnaderna. Det hade 57 procent gjort bland annat genom att sänka temperaturen och minskat belysningen. Å andra sidan bör man notera att distansarbete i sig minskar elförbrukningen på arbetsplatserna. Ungefär hälften hade beredskap för elavbrott.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter