Förbundet kräver självrisk av paraidrottare som inte tar medalj i EM – sponsor kommer till undsättning


Friidrottstadion. Foto: Fredrik Häggman.
”Alla idrottare har en självrisksandel på 900 euro. Den andelen försvinner om idrottaren slutar bland de tre bästa”. Så står det i friidrottsförbundets uttagningskriterier till para-EM. Förbundet har kört med samma metod sedan 2011, men allmänheten verkar inte ha varit medveten om det hela.
Ronja Oja slutade trea i längdhopp med resultatet 426 och verkade vara nöjdare över sina inbesparade pengar än sin nya bronsmedalj.
– Jag var inte nöjd med mina hopp, men medaljen smakade bra. Nu har jag kvitterat ut självrisken och kan ta det lugnare. Jag sparade en nätt peng, skrev hon på Twitter.
Eilisessä pituuskisassa en ollut tyytyväinen hyppyihini, mutta mitali kyllä maistuu. Nyt voi olla rennommin mielin, kun kisojen omavastuu tuli näin kuitattua. Säästin sievoisen summan. 😅 #pituushyppy #pronssi #emkisat pic.twitter.com/XdL3WOazY4
— Ronja Pahaoja (@RonjaOja) August 22, 2018
Då Oja i en senare tweet berättade om självriskandelen tog debatten fyr. Friidrottare som deltog i EM i Berlin tvingades inte betala en motsvarande summa.
I en intervju med Yle Sporten säger förbundets träningschef Jorma Kemppainen att självriskandelarna infördes för juniorer i början av 2000-talet och varit i kraft i sju år för paraidrottare.
– Vi märkte då att kostnaderna per paraidrottare var jämförelsevis höga. Efter det har vårt mål varit att alla idrottare är på samma linje vad kostnaderna beträffar, säger Kemppainen till Yle.
Nu står det ändå klart att ingen paraidrottare i EM tvingas betala självrisk. Möbelbolaget Jysk har länge samarbetat med den paralympiska kommittén och har nu lovat betala EM-idrottarnas självrisk.
– Efter att ha följt med den offentliga diskussionen vill vi bära vårt strå till stacken. Vi tycker att det ska vara ett ärofyllt uppdrag att representera Finland och det borde inte kosta idrottarna någonting oavsett framgång, säger Ville Velin vid Jysk i ett pressmeddelande.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.