Förflytta dig till innehållet

”Förbjud plastdukarna inom potatisodlingen”

Tuuli Meriläinen
Man som står bakom stor hög med vita plastbalar i skogen.
Peter Karlgren som själv odlar potatis anser att plasterna belastar både kroppen, ekonomin och miljön. Det tar åtminstone fyra timmar med bil att ta sig från Mossala i Houtskär till Åbo om jordbrukarna ska transportera bort sitt avfall.

– Det är en ansenlig mängd fiberduk som ligger här, säger Peter Karlgren då vi klivit ur bilen på en grusväg i Mossala.

Bredvid vägen finns en stor hög med vita rullar – det är smutsig och trasig fiberduk som kasserats efter att den gjort sitt för att skydda potatisplantorna. Rullarna tillhör Peters kusin Stefan Karlgren vars plasthög hunnit bli större än hos Peter eftersom han också har större odlingar. För ett år sedan blev potatisodlarna i Houtskär av med hela 100 kubikmeter plast tack vare insamlingen inom Älymuovi-projektet, men högarna fylls snabbt på igen eftersom det på Houtskär odlas potatis på närmare 25 hektar.

Vita plastrullar i skogen.Tuuli Meriläinen
Den kasserade fiberduken ska packas tätt för att vara enklare att lasta och förvara. Den är upprullad på ett plaströr.

Karlgren säger att det finns flera orsaker till att mängden plast från potatisodlandet nu växer snabbare än förr.

– Tidigare höll en fiberduk två till tre år. Nu kan man bli tvungen att byta duk mitt i säsongen eftersom rådjuren och hjortarna trampar sönder dem och gräver upp potatisarna. De trasiga fiberdukarna går också lättare sönder i hård vind, säger Karlgren om problemet som blivit mycket värre de senaste 15 åren eftersom hjort- och rådjursstammarna i Houtskär ökat.

Tidig potatis ger bättre pris

För att den tidiga potatisen överhuvudtaget ska vara lönsam att odla måste den finnas i affärerna så tidigt som möjligt, och därför är potatisodlarna tvungna att använda både en fukt- och värmelagrande plastduk och en fiberduk över potatisen efter sättning. Det gör att potatisen blir klar två veckor tidigare än utan dukar.

– Den under undre plastduken tar vi bort då blasten börjar komma upp. Den tunnare fiberduken ligger kvar som frostskydd tills man börjar ta upp potatisen i slutet av maj, säger Karlgren.

Den undre plastduken håller upp till fem år, men enligt Karlgren har också den blivit tunnare och därmed mindre hållbar.

”Inför en återvinningsavgift”

Den trasiga och smutsiga fiberduken här i Mossala har rullats prydligt upp på plaströr för att ta lite plats och för att duken ska vara så enkel att lasta som möjligt då rullarna åker till återvinning – men när det kommer att ske är oklart. Närmsta mottagare av jordbrukets avfall finns i Åbo. Att ta sig till fastlandet med hela fem färjor för att bli av med plasten är inte något odlarna har motivation eller tid att göra, att betala andra för transporten blir otroligt kostsamt.

– Det borde ingå en återvinningsavgift i plasten när man köper den och så borde den hämtas från jordbruken, anser Karlgren.

Tungt för ryggen

Karlgren själv är inte förtjust i plasten som enligt honom belastar både människan och miljön. Att hålla på med plasterna är det mest arbetskrävande momentet inom odlingen och dessutom ökar plasten på kostnaderna. Helst skulle han se att plasten skulle förbjudas för alla potatisodlare.

– Ska man belasta miljön så mycket för att få potatis två veckor tidigare? Skulle plasten förbjudas för alla skulle alla odlare stå på samma streck och potatisen skulle ändå hinna bli klar till midsommar.

LÄS OCKSÅ

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter