”Förbjud elektriska tandborstar efter klockan 22” – slår det extra slint i höghusen nu?

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Stampande på golvet dag och natt. Högljudda barn och bjäbbande hundar.
Ljuvliga grannar som hälsar och bjuder på sig själva. En nyfunnen vän.
Dörrslammer mitt i natten, hög musik på morgonen.
En julgran varje år, envetet fastspänd på ett tak. Krans på varje dörr och gratis julbastu.
Livet i ett höghus bjuder på det ena och det andra.
Under coronapandemin verkar det ha slått mera slint än vanligt hos dem som lämnar in klagomål och krav på förändringar till disponentfirmor och styrelser i bostadsbolag.
MTV Uutiset skriver att allt flera kommer med smått absurda önskemål – bland annat om förbud mot elektriska tandborstar efter klockan 22.
I ett husbolag i Björneborg förbjöd bolagets ordförande ett par som satt i karantän efter en utlandsresa att använda hissen.
— Det är lite orimligt, säger Boendeförbundets ordförande Hans Duncker till MTV Uutiset.
Ja, det är orimligt — om än inte olagligt, enligt nyhetsförmedlaren.
Då restauranger och barer hålls stängda ordnas det också flera hemmafester.
Polisen i Åbo får regelbundet rycka ut då grannar klagar på oljud eller på att allt för många människor samlas i en lägenhet.
Även där jag bor festas det nu som då – det stör inte mig och det verkar inte som om det samlas för stora grupper.
Någon enstaka ursäktande lapp har lämnats i min postlucka – ”Jag ordnar inflyttningsfest och bjuder hem tre vänner, inte mer än så!”.
Förutom att man undrar hur gammal man blivit då folk tror att dylika ursäkter krävs, undrar man också i vilket skede det uppstår bråk om småsaker även här.
Att kalla en annan människas problem för ”småsaker” är förresten kanske inte heller rimligt? Hur löjeväckande det än kan verka är det en vanlig medmänniskas ångest som driver saker till sin spets.
Det hör till att tåla saker, oljud och konflikter, om man bor i ett höghus. Men då ska man kanske också tåla gnabbet, speciellt i tider som dessa.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.