Förflytta dig till innehållet

Förändringsdirektör Antti Parpo drog fullt hus i Kimito

Antti Parpo och Laura Leppänen hade en uppmärksam publik då de berättade hur långt man har kommit i arbetet med vård- och landskapsreformerna. Sammanlagt var drygt 70 personer på plats i Villa Lande.


Vårdreformen kommer att kräva ett nytt sätt att jobba. Inte minst de vårdanställda kommer att beröras.
Bland annat just vårdanställda strömmade till då reformen i dag i Kimito presenterades av Egentliga Finlands förändringsdirektör Antti Parpo. Särskilt konkret blev diskussionen inte. Mycket är ännu öppet, det finns en hel del som varken Parpo eller andra inte vet.
Men – som svar på ÅU:s fråga innan publiken strömmade in – Parpo tror att Kimitoön kommer att ha en vårdcentral också i framtiden, och han tror att vård på svenska kan garanteras. Särskilt uppmärksamhet har fästs vid den frågan, och bland de 54 som nu förbereder vård- och landskapsreformerna så finns det en skild enhet för svenska frågor.
På ÅU:s fråga om Kimitoöns kommun ska rusta upp sina gamla äldreboenden Almahemmet och Hannahemmet svarar han att om de är i sådant skick att de kan godkännas av landskapet sedan då landskapet tar över 2020, och om kunderna väljer de här enheterna, så kan det gå vägen.
– Jag brukar jämföra med en bybutik. Om kunderna använder den så finns den, annars försvinner bybutiken, eller vårdenheten, oavsett om den är i offentlig eller privat regi, säger han.
Parpo menar att det för en ”sommarkommun” som Kimitoön blir intressant att se om många utsocknes fritidsboende väljer en vårdplats i ett äldreboende på ön – vårdreformen ger kunden rätt att välja. I bästa fall kan det betyda flera jobb och flera alternativ i glesbygden.
Parpo talade också om kravet på bolagisering som redan hann försvinna ur diskussionerna men nu är med igen.
– Jag tror att det hos oss i Egentliga Finland blir olika bolag för olika funktioner, men till exempel bara ett bolag för vårdcentralerna, alltså det som i officiell text heter hälsovårds- och socialvårdscentralerna. De facto blir det nog mest hälsovård, inte socialvård där.
-Vårdcentralsbolaget kan sedan ha enheter med olika profil, men för att kunna bära de ekonomiska riskerna måste bolaget vara stort. Jag tror inte på ett Åbolands Vård Ab. Inte ens en småstad med 50.000 personer räcker. Det måste vara större volym.
Under sommaren ska en plan för framtidens nät av vårdenheter göras. I höst ska den presenteras, med flera alternativ som kan diskuteras innan beslut fattas i Egentliga Finland.
Kimitoöns omsorgschef Maria Wallin frågade om upplägget för vård kommer att se olika ut i olika landskap och fick jakande besked av Parpo – det kommer troligen att bli rätt stora skillnader.
Laura Leppänen, förändringsdirektör för landskapsreformen, var också hon på plats. Hon sade, apropå ställningen för alla de vårdanställda som nu är i kommunal tjänst, att man än så länge diskuterar bara principerna för överföringen, inte de enskilda arbetstagarna.
– Vårdbehovet tar nog inte slut. Tvärtom är vi oroliga att vårdpersonalen inte räcker till. Mitt råd till de vårdanställda är att de ska ta hand om sin arbetsförmåga och yrkesskicklighet, sade hon.
Cay Blomberg i publiken efterlyste en kommunal arbetsgrupp kring frågan hur Kimitoön ska förbereda sig för reformerna. Kommundirektör Anneli Pahta lovade sammankalla en sådan.
Vad gav då informationen åt de kommunalt vårdanställda som var på plats?
– Svårt att säga. Allt är ju öppet hur Kimitoön ska göra framöver, säger äldreomsorgschef Eva Manelius.
Besöket i Kimito var en del av turnén Kimpassa-Allihopa där syftet är att ge information åt kommunernas anställda och förtroendemän.

Med lagom mängd humor klarar man ett jobb med så här många öppna frågor, säger Antti Parpo, förändringsdirektör för vårdreformen. Här välkomnas han av Kimitoöns kommundirektör Anneli Pahta och fullmäktigeordförande Veijo Lücke (FS).


 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter