Förändringsdirektör Antti Parpo: Det finns ingen återvändo till det gamla
Arkiv/Stefan Holmström


Antti Papo tror inte att arbetet med att utveckla olika tjänster inom landskapet avbryts trots regeringens fall. ÅU-Foto
Experterna som jobbat med social- och hälsovårdsreformen i Egentliga Finland beklagar att reformen inte roddes i hamn under denna regeringsperiod.
— Processen har visat hur svårt det är att genomföra en omfattande reform av social‐ och hälsovården med en snabb tidtabell, säger förändringsdirektören för social‐ och hälsovård i Egentliga Finland Antti Parpo.
Sedan hösten 2018 har fokus inom reformarbetet i Egentliga Finland legat på utvecklingen av olika tjänster istället för administrativa strukturer. Som exempel kan nämnas det gemensamma patientdatasystem för landskapet som man håller på med, ett intensifierat samarbete mellan olika myndigheter och effektiverad arbetsförmedling.
Någon återgång till tiden före reformarbetet inleddes finns inte, anser Parpo.
— Vi har goda möjligheter att utveckla tjänster genom samarbete, det finns ingen återvändo till det gamla. Kommunen är en för liten enskild aktör inom social‐ och hälsovården, speciellt digitala system och utvecklingen av elektroniska tjänster lyckas inte i en splittrad modell, konstaterar Parpo.
Landskapsreformens ansvarsberedare Kaisa Äijö påminner att syftet är att skapa välfärd för invånarna och goda verksamhetsförutsättningar för företagen och att ta vara på miljön.
— Vi har mera information än någonsin tidigare som vi kan utnyttja för att skapa ett nytt och fungerande system. Vi får inte försumma den här chansen, säger Kaisa Äijö.
Antti Parpo tror inte att samarbetet kring utvecklingen av tjänsterna avbryts.
Som nästa steg kommer man att inleda en dialog med kommunerna och samkommunerna för att utreda hur tjänsterna bäst kunde utvecklas tillsammans.
Finlands följande regering avgör riktningen och tempot för det fortsatta arbetet, men Parpo utgår från att arbetet med vårdreformen fortsätter.
Personalstyrkan inom förändringsorganisationen Kimpassa‐Allihopa är nu cirka 30 årsverken. Personalens avtal går ut i slutet av mars.
— Utgångsläget är bra vad gäller samarbetet kring att utveckla tjänster och jag tror inte att detta ar‐ bete avbryts. Vi har lärt oss vikten av att beakta tjänster ur invånarnas synvinkel och sett digitaliseringens frammarsch. Dessa teman vill vi främja som en del av samhällsutvecklingen, säger Parpo.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.