Föräldrarnas gemensamma arbete borde fortsätta

Masse Hellström var med om att starta gruppen Kimitoöns föräldrar tillsammans, som skapades som en reaktion till Hälsa i skolan-resultaten 2017. Initiativet till gruppen kom från Hem och skola. Hellström är antropolog, bosatt på Kimitoön, men gör en hel del uppdrag för FN runt om i världen. Om de nya enkätresultaten säger han att det är svårt att se den bakomliggande orsaken till att vissa av siffrorna pekar åt rätt håll.
— Det vi startade då blev ofullbordat, säger Hellström om föräldragruppen.
Han tänker sig dock att arbetet kan ha med de sjunkande siffrorna att göra, och om så är så borde arbetet fortsätta.
Till gruppens första möte kom över hundra föräldrar och Facebook-gruppen har i dag cirka 300 medlemmar.
”Inget hände”
— Inget hände väl egentligen efter stormötet. Meningen var att kontraktet vi skrev på skulle gå ut till skolorna, säger Hellström, som själv då åkte utomlands i arbetets tecken.
Kontraktet var gjort av föräldrar och för föräldrar och var inspirerat av den så kallade Islandsmodellen, där man alla tillsammans gör upp spelregler, funderar på orsaker till drickandet och håller kontakten.
— Det vore nog bra med en överenskommelse, som till en början kunde gå ut på att föräldrar inte köper ut eller bjuder alkohol åt minderåriga, anser Hellström.
Han tycker att redan små saker, som att föräldrarna håller kontakt med varandra, är ett steg i rätt riktning.
Även Hellström tror att ett eller fler gäng som dricker kan ha en stor inverkan på statistiken på en liten ort som Kimitoön. En annan tanke är att Kimitoöungdomarna har svarat med mer eftertanke efter den uppmärksamhet svaren skapade år 2017.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.