Förflytta dig till innehållet

Nu ska fler pappor bli hemma med barnen – regeringen hoppas med nytt förslag att föräldrar ska dela lika på familjeledigheten

Catariina Salo/SPT
Föräldraledigheten kommer att fördelas jämnare mellan föräldrarna när den nya familjeledigheten träder i kraft.

En investering i familjerna – så kallar social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen (VF) regeringens nya familjeledighetsmodell på en presskonferens på tisdagen. Reformen ska uppmuntra papporna, eller den andra föräldern, att vara hemma med sina barn.

— Vi vill uppmuntra speciellt pappor att ta ut mer föräldraledighet och ta ansvar för skötseln av små barn. Det är viktigt att barnet får ett tryggt och bra förhållande till båda föräldrarna, säger Pekonen.

Reformen går nu på utlåtanderunda och överlämnas till riksdagen nästa höst. Den nya modellen väntas träda i kraft i augusti år 2022. Den beräknas höja de offentliga kostnaderna med 80 miljoner euro, men på sikt väntas en positiv inverkan på samhället.

Jämnare fördelning

Enligt den nya modellen får vardera föräldern lyfta dagpenning under 160 dagar, det vill säga cirka sex och en halv månad. Det går att överföra högst 63 av dessa dagar till den andra föräldern. Om familjen har bara en förälder får denne båda kvoterna.

I modellen syns också ett skifte mot ett mer könsneutralt språkbruk, men det talas också fortfarande om mammor och pappor. I reformen heter det till exempel graviditetspenning i stället för moderskapspenning.

Familjeledighetsreformen i korthet

Främjar jämlikheten och likabehandlingen. Ökar valmöjligheterna och flexibiliteten, enligt regeringen.

Båda föräldrarna får 160 inkomstrelaterade dagpenningsdagar. Det går att överföra högst 63 av dessa till den andra föräldern. Föräldern som föder barnet får en graviditetspenning i 40 dagar.

Stödet betalas ut i längre sjok eller under kortare perioder tills barnet fyllt två år.

I jämförelse med den nuvarande modellen där föräldern som föder barnet tar ut merparten av föräldraledigheten blir den andra förälderns roll betydligt större. Också om den andra föräldern ger ifrån sig de tillåtna 63 dagarna är den kvot som blir kvar nästan dubbelt så stor som före reformen, poängterar Pekonen.

Dessutom får den som föder barnet dagpenning under 40 dagpenningsdagar som kan tas ut i slutskedet av graviditeten.

I jämförelse med den nuvarande modellen blir den sammanlagda ledigheten längre.

Flexibelt och jämställt

Den nya modellen ska öka flexibiliteten så att det går att ta ut föräldraledighet i kortare sjok, till och med halva dagar. Det här ska underlätta livet för olika slags familjer med varierande och ibland osäkra arbetssituationer.

Reformen kommer ändå inte att ha någon större effekt på sysselsättningen.

— Reformen är inte en av regeringens sysselsättningsåtgärder, säger Pekonen.

Familjeledighetsreformen är en satsning på familjerna, säger social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen. Foto: Henri Forss/SPT

Pekonen säger att reformen kan minska diskrimineringen av kvinnor i arbetslivet då också den andra föräldern stannar mer hemma. Hälften av kvinnorna har inte en fast anställning när de får barn.

Reformen ska också få familjelivet att löpa smidigare – enligt Pekonen gynnas parförhållandet när man delar mer jämnt på arbetet i hemmet.

Barnets föräldrar har samma rätt till dagpenning oberoende av kön, och om föräldraskapet är biologiskt eller inte.

Krävs attitydförändring

Modellen har kritiserats bland annat av organisationen Mothers in Business, som anser att mammorna ofta tar en större del av föräldraledigheten om det finns möjlighet till det.

Enligt Pekonen finns det forskning om att föräldrar tar ut mer föräldraledighet om de erbjuds en större kvot. Det återstår ändå att se i hur hög grad papporna utnyttjar sin andel.

— Med det här i tankarna hoppas jag att papporna kommer att ta ut mer ledighet. Möjligheten att ta ut korta sjok gynnar till exempel företagare.

Aino-Kaisa Pekonen säger att det krävs en attitydförändring på arbetsplatserna och i samhället för att uppmuntra papporna att ta mer ansvar. Varje familj får nu fundera över sin situation och fatta beslut, säger hon.

I nuläget låter många pappor helt bli att ta ut den föräldraledighet de har rätt till.

— Det är inte sannolikt att alla pappor genast skulle ta ut alla de dagar som är kvoterade för dem.

Elsa Kemppainen/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter