Föräldrar litar på att staden fixar problemen i S:t Olofsskolan – ”Men vi är beredda att trycka på”

Kring hundra vårdnadshavare deltog i ett virtuellt möte på torsdagen, riktat till dem och personalen i S:t Olofsskolan.
Mötet sattes in efter att en utredning av inneluften konstaterade att det finns fukt- och mikrobskador i skolbyggnaden.
– Det var informativt och förtroendeingivande, det kändes ärligt. De gick igenom alla detaljer på ett sakligt och bra sätt, säger Gurli-Maria Gardberg, vars äldsta son precis börjat på sjunde klassen i skolan.
Med på mötet var representanter från staden och experter – bland annat från företaget Sirate Oy som svarat för konditionsgranskningen. De berättade om utredningen, och om nuvarande åtgärder som tas för att försöka förbättra inomhusluften.
– Utifrån det som görs nu är åtminstone jag okej med att eleverna ännu stannar kvar i skolan. Min son som gått där i två har inte reagerat på problemen, säger Ulrika Lundqvist, vars ena barn går på nionde klass i skolan. Ett annat ska börja sjuan nästa år.
Någon tidtabell för eventuell evakuering kunde man ännu inte fastslå. Det är meningen att skolan flyttas till en tillfällig lokal antingen vid det kommande årsskiftet eller efter sommaren 2022.
Vart eleverna ska flytta blev också öppet.
Från stadens sida lovade man att hålla vårdnadshavarna informerade under de kommande månaderna.
Behöver inte stå på barrikaderna
Både Lundqvist och Gardberg anser att den dåliga luftkvaliteten är ett stort problem som nu måste åtgärdas så snabbt som möjligt.
– Rapporten talar sitt klara språk. Ingen beslutsfattare får bortse från det här, det går inte att ignorera utan nu måste man göra något, och snabbt, säger Gardberg.
Men efter mötet upplever båda att staden har tagit problemen med inneluften på allvar, och nu också kommer åtgärda dem.
– När jag själv gick i S:t Olofsskolan stod vi på barrikaderna och protesterade mot trängseln. Nu behöver jag inte stå upp och skrika, säger Gardberg.
Gardberg frågar sig ändå om hon, med sina enbart goda erfarenheter från barnens lågstadietid, kanske är lite naiv i sin tro på att saker löser sig själva.
De närmsta månaderna blir avgörande, säger Lundqvist:
– Drar det ut på tiden är det klart att vi föräldrar är beredda att ifrågasätta.
Skolans placering en viktig fråga
Det som också är oklart i det här skedet är ifall den nuvarande skolbyggnaden ska renoveras eller rivas.
På mötet sade man vid Sirate att åtgärderna som nu tas för att förbättra inneluften är tillfälliga lösningar. Gardberg uppfattade det som att en renovering inte är svaret på lång sikt.
Rektorn Christer Karlsson har tidigare sagt att skolans storlek är ett större problem än inomhusluften, och att endast en renovering därför inte är ett alternativ.
– Skolan är fruktansvärt liten. Luftproblemen är en sak och det är bra om man nu lyckas hålla byggnaden i skick, men det tar inte bort trängseln, säger Gardberg.
Om det visar sig att lokalen ska rivas och ersättas av en ny, större skolbyggnad – och på så vis slå två flugor i en smäll – återstår också att hitta en lämplig plats.
– Läget är jätteviktigt. Flera av eleverna är S:t Karinsbor och de svenspråkiga Åboborna är jämnt fördelade över hela Åbo. Många, som vi, bor på andra sidan stan, eller i till exempel Hirvensalo, säger Lundqvist.
Vi kan inte förlita oss på att det går smidigt
Medan Gardberg anser att staden ska ta ansvar i frågan om inneluften, tror hon att eventuella påtryckningar från föräldrar och elever kan behövas senare, om ingen lokal hittas.
Både hon och Lundqvist är övertygade om att både frågan om trängsel och inneluft är sådant som engagerar och intresserar föräldrarna: Högstadietiden är en kort men viktig period i ett barns liv.
Men förhållandena under pandemin har skapat ett avstånd både till andra föräldrar och till själva skolbyggnaden.
Lundqvist berättar att hon inte träffat andra föräldrar eller besökt skolan sedan hennes son gick i sjuan år 2019.
– Det har påverkat samhörighetskänslan, säger Lundqvist.
När möten hålls på distans, som det på torsdagen, och man inte träffar varandra kan det kännas svårare att skapa personliga kontakter, säger Gardberg.
– Men alla känner någon som känner någon, så behövs det går det ganska fort att få till stånd en diskussion, säger Lundqvist, och tillägger:
– Vi kan inte förlita oss på att det nu går smidigt, det är viktigt att bevaka processen och se hur går det framåt.
I september kan vårdnadshavare kan vänta sig mer information. Då går ärendet vidare till politikerna.
Kl. 17.05: Små förtydliganden har gjorts i texten.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.