Föräldrar i Sunnanberg i Pargas kräver raskare tag för nya skolplaner


De är besvikna på att det går trögt, men de ger inte upp, föräldrarna Niklas Isaksson, Jonna Öhman med Jasper, och Marjo Paavola. Foto: Anja Kuusisto
Att Landskapsmuseet satte tummen ner för rivning av det gamla skolhuset borde inte ha fått leda till denna time out för fortsatt planering av en ny Sunnanbergs skola.
I stället borde staden omgående gå vidare och se till att en restaurering i kombination med utbyggnad planeras i samråd med museiexpertisen.
– Det finns många alternativ och lösningar trots att det gamla huset inte får rivas, men ingenting händer, säger Marjo Paavola, en av de aktiva föräldrarna i Hem och skola i Sunnanberg.
– Tidigare fick vi vara betydligt mer delaktiga i planeringen och fick insyn i hur ärendet går vidare, den delaktigheten skulle vi vilja få uppleva igen, säger Hem och skolas ordförande Niklas Isaksson.
Skolhuset tömdes redan ett varv inför rivning
I våras var planeringen av ett nytt skolhus så långt framskriden att man när vårterminen var slut tömde det äldre av de två skolhus som Sunnanbergs skola verkar i. Byggstarten för nybygget var planerad till denna höst, och pengar (1,4 milj) fanns fördelade i årets budget och i nästa års budget.
Så var läget efter att fullmäktige i slutet av år 2016 beslöt att Sunnanbergs skola ska få en nybyggnad, planeringspengar gavs för 2017, byggåren skulle vara 2018-2019.
Men i höst kom ett bakslag då både NTM-centralen och Museiverket vägrar förorda rivning.
Rivnings- och byggplaner var igång innan museisidan sagt sitt
Landskapsmuseets forskare föreslår istället att en expert på gamla byggnader ska göra en restaureringsplan för huset, innan de kan ta ställning till om en rivning är befogad.
– Att staden inte hade hört sig för med Museiverket tidigare förvånar, men när museets beslut sedan kom undrar vi varför staden inte då gör en restaureringsplan i skyndsam ordning, säger Isaksson.
– Vi förstår inte varför processen har stannat upp, inflikar Paavola och Jonna Öhman, också hon förälder till en Sunnanbergselev och med fler på kommande.
– Att bevara en del av det gamla skolhuset är ingen omöjlighet som vi ser det. Tanken har ju aldrig varit att bygga något som avviker från den traditionella byggnadsstilen här, utan ett rött skolhus med vita knutar i trä ska det ändå bli.

Klockan klämtar i Sunnanberg. Den här dagen var det Lina Nygréns tur att ringa i klockan. Foto: Anja Kuusisto (Bildtexten rättad klockan 18, Lina är förnamnet, inte Linn).
Föräldrar undrar: Varför sägs skolan bli så mycket dyrare?
Föräldrarna har med oro noterat att stadsstyrelsens sektion för tekniska stödtjänster har behandlat Sunnanbergs skola på två föregående möten, ett i oktober och ett i november.
Sektionen har sänt ärendet till bildningsnämnden och i sektionens beslut ingår en fras om att en grov kostnadsskiss för skolan nu är 2–2,2 miljoner.
– Den summan kan vi inte förstå, varifrån tar beredningen den?
– Hittills har det varit tal om max 1,6 miljoner, säger Isaksson. Vill man skrämma upp beslutsfattarna, eller varför nämns en sådan summa?
– Det går säkert att hitta lösningar för en ändamålsenlig skola i Sunnanberg för den summa som fullmäktige redan har godkänt.
Rektorn får besked som bollas av och an
Skolans rektor Bo Blomqvist är rektor också för Kirjala skola, och enligt den färska elevprognosen för sex år framåt (ÅU 24.10.18) sjunker elevantalet en del i Kirjala, medan Sunnanbergs elevantal är stabilt.
Skolan är en trelärarskola med omkring 40 elever, nu och i flera år framåt enligt prognosen.
– De besked jag har fått i år har handlat i stort om att vi från stadens sida skickat in utredningar och sen ska vi vänta på olika myndigheters svar, och då svaren anlänt ska processen återigen behandlas i sektioner och nämnder. Det har blivit en oerhört utdragen process, säger Blomqvist.
”Vi har väntat tillräckligt, och vi ger inte upp”
– Elever, personal och föräldrar har väntat mer än tillräckligt, säger Isaksson. Vårt tålamod börjar ta slut men vi ger sannerligen inte upp.
– Staden borde odla en positiv framtidstro för sina nuvarande och kommande invånare, tycker Marjo Paavola. När jag flyttade till Pargas kollade jag in skolnätet och vi valde uttryckligen Ålön för att här fanns en byskola.
Hon har ett barn som har gått ut skolan, en elev i skolan och ett barn i dagisåldern. Jonna Öhman har också flyttat till Ålön, numera är hon trebarnsmamma.
– Vi föredrar en liten skola, säger hon, vilket inte betyder att det är något fel på större skolor, men för oss är det här rätt. Familjerna vill ha de här alternativen och Pargas vill ha inflyttare.
LÄS OCKSÅ:
Ted Bergman: Sunnanbergs skolas nybygge ska utredas, nästa år
Maj Björk i bildningsnämnden: Situationen är olycklig
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.