Förflytta dig till innehållet

Föräldramentorskap pilottestas bland annat i Sarlinska skolan i Pargas – handlar om kompisstöd med låg tröskel

Mikael Heinrichs
skolbyggnader som byggs
Det blir både nytt skolhus och nya klasskamrater för många elever i Sarlinska skolan i höst – föräldramentorprogrammet finns för att stöda föräldrarna.

Så småningom ska man som förälder eller vårdnadshavare till elever i grundskolan ha möjlighet att via Hem och Skolas föräldramentor-program få tillgång till en mentor och på det sättet stöd i (skol)vardagen.

Bakgrunden till programmet är den känsla av utanförskap som ibland kan göra sig bemärkt till exempel i samband med att barnen börjar skolan eller byter skola i skarven mellan åk 6 och åk 7 – eller om man är nyinflyttad på en ort och av den anledningen landar i en ny och kanske obekant skolmiljö.

Från förälder till förälder

Grundidén är att en förälder eller vårdnadshavare som redan har barn i skolan kan hjälpa och stöda en förälder som kanske inte är lika van vid skolförälderskapet i just den skolan.

Det är Petra Högnäs och Christian Joffs vid Förbundet Hem och Skola som håller i trådarna för programmet som till en början söker efter intresserade mentorer för att utbilda dem och också ”adepter” som känner att de kunde ha nytta av att ha en egen föräldramentor.

Föräldramentor i skolan

  • Förbundet Hem och Skola i Finland pilottestar för närvarande sitt föräldramentorprogram i fyra skolor i Svenskfinland.
  • Sarlinska skolan i Pargas är en av de fyra skolorna tillsammans med Korsholms högstadium, Smedsby-Böle skola i Korsholm och Åshöjdens grundskola i Helsingfors.
  • Pilotprogrammet är treårigt och finansieras delvis av Social- och hälsoorganisationernas understödscentral STEA.

– Vi har fått en del signaler från fältet om att det finns många föräldrar som knappt känner någon annan i skolsammanhanget och känner sig ensamma. De kanske saknar någon att diskutera skolrelaterade saker med mera informellt, utan att behöva ställa sig upp på ett föräldramöte och ställa frågor som de känner sig obekväma med att ställa inför en sal full av andra eller direkt till skolan, säger Högnäs.

”Tyst kunskap” överförs

Föräldramentorskapet är inte tänkt att ersätta föräldraföreningsverksamheten, utan fungera som ett komplement till den, men med starkare fokus på föräldrarna eller vårdnadshavarna.

Det kan handla om rutiner och oskrivna regler, så kallad ”tyst kunskap” som finns i en viss skola, men som alla föräldrar eller vårdnadshavare inte nödvändigtvis känner till.

Det är Hem och Skola som matchar mentorer och adepter enligt behov inom ramen för pilottestet som är treårigt och inleddes redan hösten 2022, men i Pargas har man börjat först nu under våren med rekryteringen. En mentor kan också ha flera adepter.

– Rent praktiskt kan det handla om allt från hur man ska tänka kring val av tillvalsämnen till provläsning och skolmotivation. Tanken är att mentorskapet ska vara en lågtröskelverksamhet och för att kunna bli mentor finns det inga desto större krav än att man haft barn i den skola man är mentor för. Förhoppningen är att vi ska ha omkring 30 mentor-adeptpar till hösten i de fyra skolorna, säger Joffs.

Mentorerna har självklart tystnadsplikt gällande det som man diskuterar tillsammans med sin adept.

Sarlinska i startgroparna

I Sarlinska skolan i Pargas är man i startgroparna med programmet och rekryterar som bäst mentorer. Sarlinskas elevhandledare och biträdande rektor Roland Karlsson säger att man till en början vill sprida budskapet i åk 6 via kuratorer och på föräldramöten.

Föräldramentorskapet presenterades också under Sarlinska skolans infomässa till föräldrar och vårdnadshavare till blivande elever i skolan tidigare i maj.

– I grund och botten handlar det om en form av kompisstöd och som en förlängning av skolans egen Hem och Skola-förening, säger Karlsson.

Den som är intresserad av att bli eller av att få en föräldramentor kan anmäla sig via formuläret på Hem och Skolas webbplats.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter