Förflytta dig till innehållet

För skämttecknaren Alexander Ginlund är konsten ett sätt att hantera mänsklig kommunikation

Gillar Jugend. Studenten, konstnären och skämttecknaren Alexander Ginlund intresserar sig för all form av visuell konst, även arkitektur. Speciellt förtjust är han i jugendarkitektur och här står han framför sin favoritbyggnad i Åbo. Foto: Patricia Torvalds


Alexander Ginlund är för många mest känd som ÅU:s skämttecknare men Ginlunds konstnärskap sträcker sig betydligt längre än så. Under våren är han bland annat aktuell med utställningen ”A cross section” på Latte Café i Åbo.
– Den här utställningen försöker vara mer seriös och svara på livets stora frågor, men i övrig är jag nog mera av en humorist, reflekterar Ginlund kring sitt skapande.

En samling verk från tidigare utställningar

Vårens utställning består av en samling verk från Ginlunds tre tidigare utställningar som han hållit i Kimito.
I ”A cross section” kan åskådaren följa med sättet som Ginlunds konstnärskap utvecklats från första utställningens minimalism via surrealismen till den senaste utställningens multimediala helhet.
Mänsklig kommunikation är ett tema som genomsyrar en stor del av den konst som Ginlund producerar är. Han anser sig ha svårt att kommunicera med andra och människor som har lätt för att klara sig i sociala situationer fascinerar honom.

Hämtar inspiration till sin konst från oväntade ställen

Frågor relaterade till temat har Ginlund undersökt med hjälp av en rad mindre traditionella metoder.
– Jag har utfört två medvetet ovetenskapliga enkäter och forskat i mer eller mindre vetenskapliga källor, berättar Ginlund om sitt arbetssätt.
Resultatet av sina efterforskningar har han sammanfattat till en tvådelad lösning: “riv murar” och “bygg broar” och det här resultatet kan man även avläsa från några av konstverken som ställs ut på Latte Café.
– Den här lösningen går att applicera på så gott som alla situationer i livet, men speciellt på sociala relationer. Den andra delen, bygg broar, är mer komplicerad och den kan man jobba på fast hela livet, filosoferar Ginlund.

Ode till sjöhästar är ett av konstverken som Alexander Ginlund ställer ut på Latte Café under våren. Foto: Alexander Ginlund

Viktigt med balans

Även om den aktuella utställningen gör anspråk på att vara mer seriös, till och med ge svar på alla frågor i universum, så är humorn fortfarande en viktig del av Ginlunds skapande och liv.
– Jag har tidigare förespråkat humor som den mest överlägsna formen av kultur, men det är förstås fel. Sedermera har jag märkt att man också måste ta saker på allvar ibland, men det har jag inte riktigt bemästrat ännu, förklarar han.
Ginlund har inget hemligt knep för hur han skapar sina skämtteckningar utan han bläddrar rätt och slätt genom veckans tidningar i jakt på något att rita kring.
Även om många känner Ginlund som just skämttecknare har han svårt att se sig själv i den rollen.
– Jag är mer av en serietecknare och det syns också i mina skämtteckningar, konstaterar han.

En salig blandning av material och medium

Ginlund begränsar inte sitt konstnärliga arbete till ett visst medium eller material.
I “A cross section” får besökaren ta del av såväl tredimensionella kollage som akrylmålningar och i tidigare utställningar har han även använt sig av spellistor, live performance och video.
– Målningar är lite ointressanta, de är för platta för 2019. Jag vill att mina konstverk ska vara upplevelser, förklarar Ginlund.
År 2017 deltog Ginlund i samlingsutställning ”Generation 2017″ vid Amos Anderson museet i Helsingfors.
Ginlunds bidrag till utställningen som samlade verk av konstnärer i åldrarna 15–23 var en skämtsam parodi av låten “Vamos a la playa” med titeln ”Amos a la playa”.
I videon som filmats in på Söderlångvik gård figurerar Ginlund själv i rollen som Amos Anderson som kopplar av på stranden.

Komplicerat förhållande till sina hemtrakter

På frågan när Ginlund började intressera sig för konst har han inget direkt svar.
– Det är väl en kliché men jag har nog alltid hållit på med konst, konstaterar han efter att ha tänkt efter en stund.
Ginlund ser sin mamma som sin inkörsport till konstvärlden.
– Min mamma arbetar som bildkonstlärare och det gjorde att det var enkelt att börja, berättar han.
Ginlund är hemma i Kimito men hans nuvarande relation till orten är komplicerad.
– Under mina 20 första år så kände jag inte till något annat. Jag tyckte inte det var något fel på Kimito, där fanns ju skog och sådant, men nu har jag insett att det också finns andra ställen. Det är intressant att gå ut i Åbo, här finns det människor, kultur och arkitektur, konstaterar han.

Alexander Ginlund
Ålder: 21
Gör: Studerar svenska språket vid Åbo Akademi och fungerar som en av Åbo Underrättelsers skämttecknare
Aktuell med: Utställningen ”A cross section” vid Latte Café i Åbo
Bor: I Åbo
Uppvuxen: I Kimito
Familj: Mamma, pappa och två systrar
Nuvarande passion: Jugendarkitektur

Patricia Torvalds
patricia.torvalds@aumedia.fi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter