För 1000 euro om dagen granskar nya konsulten Kimitoöns omsorg


Nyfiken på hur man sköter samma saker i olika kommuner, säger Liisa Ståhle att hon är. Foto: Monica Forssell
I dag på onsdagen inledde Kimitoöns nya konsult, Liisa Ståhle, sitt uppdrag på Kimitoön.
Under tre veckor ska Ståhle se över hur Kimitoöns social- och hälsovårdstjänster ordnas, produceras och organiseras. Vid behov ska hon också presentera förslag på hur verksamheten kan utvecklas.

Avdelningsskötare Nea Forss berättar om Kimitoöns hälsocentralssjukhus för konsult Liisa Ståhle och kommundirektör Anneli Pahta. Foro: Monica Forssell
Enligt uppgifter till ÅU ingår följande i uppdraget: Utvärdera genomförda utredningar och verksamhetsmodeller, utvärdera ekonomiska och verksamhetsmässiga konsekvenser av olika verksamhetsalternativ och alternativa lösningar, utvärdera sätt att verkställa genomförandet av olika verksamhetsalternativ och alternativa lösningar samt deras tidtabell och vid behov framställa nya utredningsobjekt och lösningsmodeller samt deras ekonomiska och verksamhetsmässiga konsekvenser.
– Det känns intressant och uppiggande så här då man varit pensionerad nästan ett år. Och nyfiken är jag också på hur man i olika kommuner sköter samma saker på olika sätt, säger Liisa Ståhle och tillägger att slutresultatet kan vara lika bra trots att man gör jobbet på olika sätt.
Tillsammans med kommundirektör Anneli Pahta åkte Ståhle på onsdagen runt till de olika omsorgsenheterna på ön.

På onsdagen besökte Liisa Ståhle bland annat hälsocentralssjukhuset i Kimito. Foto: Monica Forssell
Ståhle har tidigare jobbat som social- och hälsovårdsdirektör i Kyrkslätt och innan det som social- och hälsovårdsdirektör i Kemi. Konsultuppdraget i Kimitoön är hennes första.
– Men jag har lång erfarenhet av social- och hälsovårdsfrågor i två ganska olika kommuner, säger Ståhle.
I Kyrkslätt fungerade Ståhle som chef för omsorgen i 10 år och i Kemi 5 år.
Kimitoön som ort är bekant sedan tidigare för Ståhle i och med att hon varit deltidsboende på Vänö. Kommundirektör Anneli Pahta träffade Ståhle för första gången på onsdagen.

Alla Kimitoöns vårdfastigheter är inte i lika fint skick som nyrenoverade hälsocentralssjukhuset i Kimito. Renoveringsbehovet är en av orsakerna till att Kimitoöns omsorg är under lupp. Foto: Monica Forssell
Tre veckor framstår ändå som en kort tid för att genomföra det omfattande uppdraget. Redan att plöja igenom alla de utredningar som redan gjorts är ett digert arbete då antalet aktuella utredningar uppgår till cirka 20.
Enligt kommundirektör Pahta är det möjligt att det behövs mera tid, men det tar man ställning till i slutet av januari då det också kommer att ordnas en aftonskola för öns politiker samt ett seminarium kring vårdfrågor för kommunens ledningsgrupp.

Både Esperi och Attendo byggde för ett och ett halvt år sedan varsin vårdfastighet i Kimito. Foto: Monica Forssell
En av orsakerna till att kommundirektören vill ta in en utomstående konsult för att granska öns social- och hälsovård är att hon vill jobba med någon som både sparrar och sporrar.
– Jag tror att det är tryggt och bra för alla inom omsorgen att få en utomståendes syn på saker och ting.
I centrum för hela processen står åtgärdsprogrammet Balans 2020 samt Kimitoöns äldreboenden.
– Om vi har två tomma fastigheter på åkern och två av våra egna vårdfastigheter behöver renoveras så måste vi se på det hela, äger Pahta.
De två tomma fastigheterna som Pahta hänvisar till är Attendos och Esperi Cares fastigheter i centrum av Kimito.
Konsultuppdraget kostar kommunen cirka 1000 euro per dag eller totalt cirka 20 000 euro.
Det är närmare 1300 eur, icke 1000 eur, per dag.
En verkligt slående rubrik! Om man räknar bort veckosluten blir ju dagslönen ca 1250… Det är bra att en utomstående ser på hela vårdkonceptet. Det är an svår politisk fråga, eftersom vid omstruktureringen kommer något att uppleva att man förlorat. Förändringar går ju i allmänhet bra att genomföra endast då alla vinner eller alla känner att de förlorar.