Fontana medias nya vd: "Jag är en bra utvecklare men en dålig upprätthållare"


Nicklas Storbjörk jobbar med fotografering och marknadsföring via sin egen firma samt är vd för Fontana medias bokförlag och ansvarig redaktör för Kyrkpressen. Foto Jeanette Östman-SPT
Redan i början av intervjun avbryter Nicklas Storbjörk, 41, sig själv med att uppmana mig att avbryta honom om jag vill få in en ny fråga i samtalet. Om inte så kommer han att mala på.
— Jag är inte den som kan ge kortfattade svar. Allt hänger dessutom ihop.
Storbjörk jobbar med fotografering och marknadsföring via sin egen firma. Därtill är han, från och med den 1 juni, vd för Fontana media som innefattar ett bokförlag och tidningen Kyrkpressen.
Storbjörk är dessutom ansvarig redaktör för Kyrkpressen.
— Jag är ingen karriärmänniska. Titlar är sekundära, det är uppgifterna som är intressanta. Just nu flyter jobb och fritid ihop och det finns veckor när jag jobbar långa dagar. Men det är fint att få ha så roliga jobb att man gärna håller på.
Vill maximera outputen
Det här är inte första gången Storbjörk tar sig an ett nytt uppdrag med skräckblandad förtjusning.
2010 hoppade han av jobbet som nyhetschef på Österbottens tidning för att grunda en regional gratistidning tillsammans med en handfull kolleger.
— Det var lärorikt att få uppleva hur varje euro ska dras in för att sedan spenderas på det mest effektiva sättet. Jag ser samma behov när jag jobbar med lokala företag. De måste kämpa för varje euro och när de kan satsa något på marknadsföringen så måste den träffa rätt. Jag hoppas kunna ta med mig den erfarenheten från det lilla sammanhanget in i det stora.
Nu är budgeten en annan: Kyrkpressen har en budget på 1,5 miljoner euro och förlagets ligger på 350 000 euro.
Storbjörk ser ändå likheter i uppdragen. Målet är att maximera organisationens output.
När den tidigare chefredaktören och vd:n May Wikström sades uppför ett år sedan uppgav redaktionen att det fanns problem i arbetsmiljön.
Vad är mest väsentligt för att skapa en bra arbetsmiljö?
— Min uppgift är att skapa en miljö där kollegerna vill ge sitt allt, mest med morot men också med lite piska. Jag läste nyligen att det i en organisation utöver en vision behövs genomförandekraft. Min uppgift är att se till att vi tar konkreta steg mot den visionen.
Från vikarie till vd på tre år
Att han skulle bli vd fanns inte på kartan när Storbjörk 2017 nappade på ett vikariat som redaktionssekreterare på Kyrkpressen.
— Kyrkpressen är en institution. Jag tänkte att det vore kul med ett kort inhopp i en värld och på en tidning som aldrig förändras.
Så blev det inte, även om han försökte: när frågan om att bli ansvarigredaktör kom 2019 hade han redan meddelat att han inte tänkte komma tillbaka efter sommaren.
— Av pliktkänsla tog jag emot uppdraget som drog ut på tiden för att, drygt ett år senare, förvandlas till en fråga om att bli vd. Jag är en bra utvecklare men en dålig upprätthållare. Men uppdraget känns viktigt, uppgifterna roliga och därför tog jag emot det.
Kyrkpressens budget står och faller med församlingarnas massprenumerationer. Förlagets budget bygger till största del på bokförsäljning. Båda avdelningarna har sina utmaningar och behöver, enligt Storbjörk, utvecklas i takt med tiden.
Storbjörks senaste projekt, innan han blev ansvarig redaktör, var att lotsa Kyrkpressen in i ett nytt schema med utgivning bara varannan vecka och ett nytt format.
Den här våren har redaktionen genomfört en ny förändring: numera innehåller varje nummer fyra sidor lokalt material, fördelat på sju regioner.
Församlingar som massprenumererar på Kyrkpressen får det lokala materialet utan extra kostnad. Församlingarnas prioriteringar styr materialet, inte redaktionens. Betalt innehåll, med andra ord.
— För redaktionen är det viktigt med en klar distinktion mellan betalt och redaktionellt innehåll. Samtidigt märker vi att församlingarna ofta lyfter fram sådana ämnen vi själva också tycker har ett nyhetsvärde. Jag tror, liksom många mediehus numera, på det lokala innehållet.
Producerar ultralokalt diskussionsprogram
Våren och sommaren har gått i distansarbetets tecken. Normalt pendlar Storbjörk till Helsingfors för ett par dagar varje vecka.
— Jag saknar en gemensam klangbotten med Helsingfors. Å andra sidan är mitt uppdrag allfinlandssvenskt. Jag trivs i Jakobstad och med upplägget.
Snigel-TVmed Skorpan, ett ultralokalt och direktsänt diskussionsprogram producerat på kaféet Skorpan i Jakobstad, hör till Storbjörks senaste projekt.
— Jag och Robin Nyman som äger kaféet ville bjuda, framför allt de som inte kunde röra sig så mycket utomhus under coronavåren, på reflekterande diskussioner med intressanta gäster via kaféets sociala mediekanaler. Vi vill göra någonting för andra, samtidigt som vi själva har roligt.
Nicklas Storbjörk
Ålder: 41
Bor: Jakobstad.
Familj: föräldrar, bror och många goda vänner.
Fritid: träning och musik.
Utbildning: studerat mediekultur (ljudteknik) vid Yrkeshögskolan Arcada i Helsingfors. Siktar på att skriva examensuppsatsen nästa år.
Karriär: Reporter på Jakobstads tidning. Reporter och nyhetschef på Österbottens tidning. Drev gratistidningen Dagens Tidning åren 2010–2013. Redaktionssekreterare, projektansvarig och ansvarig redaktör på Kyrkpressen. Egenföretagare.
Aktuellt: Från och med den 1 juni vd för Fontana media och ansvarigredaktör för Kyrkpressen.
Jeanette Östman/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.