Förflytta dig till innehållet

Folktingets medaljör Kjell Nylund ansvarar för utbildningen av svenskspråkiga poliser – ”Jag tar strider då det behövs”

Överkommissarie Kjell Nylund ansvarar för den svenskspråkiga utbildningen vid Polisyrkeshögskolan i Tammerfors. Foto: Max Nyberg/KSF Media/SPT


Överkommissarie Kjell Nylund vid Polisyrkeshögskolan är en av mottagarna av Folktingets förtjänstmedalj 2019.
Nylund ansvarar för den svenskspråkiga polisundervisningen och är därmed en garant för att det finns poliser som pratar svenska även i framtiden.

Nylund, som är uppvuxen Nykarleby och bosatt i Korsholm, började jobba inom polisen 1989 som ”extra tillfällig yngre konstapel vid Ålands polismyndighet”.
— Det var på den tiden då det fortfarande fanns möjlighet att få en tillfällig anställning inom polisen utan egentlig utbildning.

Trafiklärare, överkonstapel och rektor

Han stannade på Åland i sex år innan han sökte och blev antagen till den svenskspråkiga polisutbildningen i Tammerfors. Första delen av grundutbildningen tog elva månader varefter han återvände till Åland.
—  Del två gick på finska. Det var en chock att studera straffprocessrätt och juridik på finska. Det var verkligen tufft, men jag klarade det.
Efter avklarad grundutbildning fick Nylund ett vikariat som yngre konstapel vid rörliga polisen i Vasa år 1995. Ett halvt år senare fick han sin första ordinarie tjänst som äldre konstapel.
Därefter följde jobb och ytterligare studier. Nylund gick några specialutbildningar inom polisen och tog underbefälsexamen. Samtidigt studerade han till trafiklärare i det civila. Han inledde också statsvetenskapliga och pedagogiska studier vid Åbo Akademi i Vasa.
—  Jag fick en överkonstapelstjänst som trafiklärare vid polisskolan i Tammerfors 2004 och jobbade där heltid samtidigt som jag tog en magisterexamen i pedagogik vid ÅA.
Han skaffade också rektorsbehörighet.
— Jag visste att jag behöver den om jag vill ha en tjänst som den som jag nu har.

Stolt finlandssvensk polis

Nylund tog över ansvaret för den svenskspråkiga polisutbildningen 2010. I samband med det blev han kommissarie. Överkommissarie blev han 2014 i samband med att han ledde ett EU-finansierat utbildningsprojekt för finska och svenska poliser.
—  Jag utbildade finska och svenska poliser att sampatrullera över gränsen i Lappland och svenska Norrbotten. Det var ett av Finlands största EU-finansierade polisprojekt.
Nylund säger att han är stolt över att vara finländare, finlandssvensk och finlandssvensk polisman.
—  Jag vet inte om det är något fel med mig men så är det.
Enligt honom är jobbet som chef för utbildningen av svenska poliser fullt av utmaningar.
— Min linje har varit att jag tar strider då det behövs. Jag håller hårt fast vid att utbildningen ska följa lagen och de studerande ska få sin utbildning på svenska.

Gott om rekryter

Det har funnits perioder då Polisyrkeshögskolans svenska linje har haft svårt att hitta nya rekryter, men under de senaste åren har situationen förbättrats.
—  Vi hade kring 180 sökande till nästa utbildning som börjar i januari. Allt tyder på att vi kommer att få en full klass med nya studerande, säger han.
Den pågående årskursen har tjugofem studerande och det är en stor klass.
— Vi har varit aktiva med att marknadsföra oss i massmedia, skolor och på mässor. Dessutom samarbetar vi med Nylands brigad.
— För närvarande gör vi de facto polishistoria i och med att vi har en grundutbildning, en utbildning för blivande förmän och en magisterutbildning på svenska samtidigt. Det betyder att vi har närmare sextio studerande på fem ordinarie lärare och två tillfälliga. Så det har varit en hektisk höst.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter