Förflytta dig till innehållet

Folktinget samlades virtuellt – fem motioner fick grönt ljus

Arkiv/Ari Sundberg
Kvinna i talarstolArkiv/Ari Sundberg

Folktingets ordförande Sandra Bergqvist säger att Finlands språklag är bra, problemet är bara att alla kommuner och myndigheter inte följer den. Arkivbild.
Foto: Ari Sundberg/SPT

Folktingets årliga session ordnades på tisdagen för första gången någonsin virtuellt. Ordförande Sandra Bergqvist pustar på tisdagskvällen ut då tekniken visade sig fungera som den skulle genom hela sessionen.

Fem motioner behandlades under mötesdagen och bortsett från några små ändringar godkändes de i enlighet med styrelsens förslag.

Alla de fem motionerna handlade om tillgången till svenskspråkig service i Finland. Bland dem fanns exempelvis en motion om en svenskspråkig utbildning för nödcentralsoperatörer i södra Finland. En liknande utbildning har ordnats i Vasa tidigare i år.

— Sammanlagt 15 personer utexaminerades då och de fick snabbt jobb, säger Bergqvist.

Motionen om en liknande utbildning i södra Finland godkändes enligt styrelsens förslag och Bergqvist bekräftar att arbetet redan är i full gång.

En annan motion som nu övergick till resolution handlade om vårdpersonalens kunskaper i svenska. Styrelsens förslag var att Folktinget utreder om de svenskspråkiga utbildningsplatserna inom social- och hälsovårdssektorn i nuläget räcker till. Vidare ska Folktinget också informera berörda parter om de utmaningar som utredningen visar på.

De övriga motionerna handlade om digitala tjänster på svenska, domar om brott mot språklagar och småbarnspedagogik på svenska.

Språklagen är bra då den följs

Bergqvist säger att Finland har en bra språklagstiftning, problemet är bara att alla kommuner och myndigheter inte följer den.

— I en del fall kan det handla om att parterna helt enkelt inte tillräckligt väl känner till vår språklag.

Vanligast är det enligt henne att detta sker i kommuner där de svensktalande är i klar minoritetsposition. Bergqvist ser också risker med att samhällsservice allt mer centraliseras och enheterna växer.

— Centraliseringar och större enheter leder till en klart högre risk för att svenskan hamnar i kläm.

Folktinget, som arbetar för att främja den svenskspråkiga befolkningens rättigheter i Finland, behöver enligt Bergqvist börja arbeta mer i förebyggande syfte.

— Vår roll är att påminna alla berörda parter om att språklagen finns och om vad den säger. Jag anser att vi på denna punkt behöver arbeta mer proaktivt.

Hon exemplifierar genom att nämna boken ”Jag är här för dig”, en ordbok som Folktinget låtit trycka upp och som riktar sig till vårdpersonalen.

— Ordboken passar perfekt för vårdpersonal att ha med i fickan och den hjälper till att minska risken för att någon blir utan svenskspråkig service. Jag tänker mig att exempelvis en liknande riktad till myndigheternas kundbetjäning kunde göra stor nytta.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter