Folkmusik på allmogebåtar åker runt i skärgården i juli – Bosse Mellberg och Marianne Maans bjuder upp publiken ombord

Skärgården, byhamnen, musiken och folket förenas i en spelmansturné Bosse Mellberg och Marianne Maans har planerat.
Första veckan i juli turnerar tio spelmän i sina fyra allmogebåtar i Åbolands skärgård. “Folkmusik som överskrider de kulturella och generationella gränserna” är vad som erbjuds.
Musiken spelas ombord på så kallade storbåtar, som är allmogebåtar av en större modell. Unikt för uppträdandet är att publiken erbjuds att stiga ombord på båtarna och själva delta i musicerandet.
— Vi hoppas att folk tar med sig instrument inför årets båt- eller stugsommar för att kunna stämma in i vår musik, säger Maans.
Maans är professionell violinist, och Mellberg är en profil som säkert är känd bland alla musikintresserade som aktivt rör sig i skärgården. Han har bland annat organiserat Korpo Sea Jazz, som bidragit med kvalitetsjazz runtom i Skärgårdshavet.

Den “fatala minskningen” av intresset för spelmansmusiken, alltså den nordiska folkmusiken, är en del av inspirationen till Mellberg och Maans turné.
Framförallt unga har fjärmats från folkmusiken i så hög grad att många inte har någon uppfattning om musiktraditionen.
Men musikerna förhåller sig ändå hoppfullt inför att en förändring kan ske.
— Unga är fördomsfria till folkmusik. Därför kan musikgenren komma att ses som något exotiskt, som väcker intresse i takt med att man bekantar sig med andra kulturers folkmusik, så som Flamenco eller Blues, säger Maans.
Tanken är att även unga ska lockas till skärgårdsturnén och att intresset för folkmusik ska väckas till liv hos både unga och gamla.
Musikens förenande kraft
Mellberg och Maans berättar om folkmusiken och dess historia med drömmande blick.
— Folkmusiken som genre är i ständig metamorfos. Den är både traditionell och nyskapande, och innehåller drag av både den historiska musikstammen samt modernare trender, säger Maans.
— Det är som en historisk version av popmusiken, fortsätter hon.
Det är med en känsla av gemenskap och beundran som Maans och Mellberg minns legendariska profiler inom den finlandssvenska folkmusiken. De berättar om duon Brunskärs-Maja och Aspö-Erik som uppträdde runtom i skärgården samt Svea Jansson från Nötö som kunde 1 600 historiska melodier utantill.
— Musiken har i dag, och har alltid haft, en förenande kraft som är alldeles enastående.

Den här förenande kraften och gemenskapen är central även i årets turné.
Historiskt sett hämtades nya melodier till vår skärgård genom sjöfarten. Sedan spreds musiken holmarna emellan i samband med bland annat bröllop och andra festligheter.
Musiken spreds i en muntlig tradition, eftersom varken noter eller internet ännu existerade.
Tanken är att den här traditionen ska fortsätta genom att publiken bjuds ombord på musikgruppens allmogebåtar.
— Vi hoppas att de mest entusiastiska anhängarna följer med oss till samtliga tillställningar. Att segla tillsammans på det här sättet, med gamla allmogebåtar i sällskap av moderna segelbåtar, förenade av musikens kraft, kommer att vara en magisk upplevelse, säger Mellberg.

Turnén kommer att röra sig runtom i Skärgården mellan den 30 juni och 5 juli i år.
Turnén inleds i Skärgårdscentrum Korpoström. Sedan följer Brännskär, Högsåra, Borstö och Jurmo, varefter de slutligen avslutar resan på Björkö.
Med gemenskapen i centrum önskar spelmansturnén att så många som möjligt vill delta i musicerandet genom sång eller spel.
Ett allsångshäfte kommer att delas ut på plats till alla närvarande. Häftet innehåller bekanta sånger på svenska, samt några finska pärlor.
— Att få uppleva allt som folkmusiken innebär i en idyllisk skärgårdsmiljö i havets och naturens närvaro kommer att ge en känsla av en levande tradition som ytterligare stärks av de tjärdoftande allmogebåtarna, säger Mellberg.
Spelmännen välkomnar alla, oavsett ålder eller bakgrund, att följa med turnén och njuta av musiken och stämningen.
De medverkande spelmännen samt instrument
Marianne Maans: violin och sång.
Maria Kalaniemi: dragspel och sång.
Per-Ove Högnäs: dragspel och violin.
Jan Göransson: violin.
Pekka Pentikäinen: dragspel.
Mikael Nykäsenoja: violin.
Marjaana Puurtinen: violin.
Gunnar Sundström: violin.
Bosse Mellberg: tvättbräda.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.