Förflytta dig till innehållet

Folkhälsans svenska dagis stänger – ”Allt blir annorlunda”

Heidi Fogelberg
ett daghem
Daghemmet Solstrålen har plats för 34 barn, nu går där endast 22 och Folkhälsan stänger dagiset efter att vårterminen är slut

Folkhälsans svenska daghem och förskola Solstrålen i Lundo har 34 platser men i dag är det endast 22 barn som går där. Det betyder att huset är onödigt stort och Folkhälsan ser nu inget annat alternativ än att avsluta verksamheten och stänga dagiset, säger Folkhälsans chef för barn- och familjeverksamheten Anne-Maj Paldanius-Rehn.

– Det finns inte tillräckligt med barn och antalet minskar i hela Lundo, så vi har inte förutsättningar att fortsätta.

Helt utan svensk småbarnspedagogik blir Lundoborna inte. Det ska finnas en svenskspråkig grupp i det finska daghemmet i kommunen, säger Paldanius-Rehn. Dessutom har Lundo ett avtal med Folkhälsan så att föräldrarna med en servicesedel kan söka plats i någon annan av Folkhälsans enheter.

– Vi har skickat ut en enkät till föräldrarna där de kan svara på frågan om de vill ha plats i den svenska gruppen i Lundo, eller om de vill söka sig till någon annan enhet.

Kommunen är skyldig att ordna svensk småbarnspedagogik

För de svensk- och tvåspråkiga familjerna i Lundo med barn i Solstrålen innebär stängningen en stor omställning. För Nina Vento och hennes familj var det svenska dagiset en av orsakerna till att flytta till Lundo.

– När vi funderade på att flytta tänkte vi jess, det finns ett svenskt dagis och det var ju positivt. Att verksamheten nu blir en del av det kommunala dagiset är något helt annat. För barnen blir allt annorlunda, ett nytt ställe och nya vuxna.

Ventos yngre barn börjar förskolan i höst och familjen har sökt plats i Cygnaeus där det äldre syskonet redan går på ettan. Men det är osäkert om Åbo kan ta emot barn från andra kommuner. I så fall ordnas förskolan också i kommunal regi i Lundo.

– Vi väntar med spänning på hur det ska bli. De tvåspråkiga barnen klarar sig säkert bra i en finskspråkig miljö, men det kan bli svårare för de enspråkigt svenska barnen.

Vid Lundo kommun säger chefen för småbarnspedagogiken Elina Lindholm att ingen behöver oroa sig. Det kommer att finnas daghem och förskola på svenska.

– Kommunen har skyldighet att ordna det i sådan omfattning det behövs. När vi vet hur många barn det blir börjar vi rekrytera personal som kan svenska.

Folkhälsans fyra anställda i Solstrålen erbjuds jobb i någon av Folkhälsans övriga dagisar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter